Objavljeni pobjednici Zlatnog ulišta 2022.

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 27.10.2022

zlatno_uliste_kastav_2022__5_

Proglašenje pobjednika i svečana dodjela diploma i plaketa najbolje ocijenjenim pčelarima na 16. Zlatnom ulištu 2022. održala se danas, 28. listopada, u vijećnici Grada Kastva.

Rijeka – Objavljeni su rezultati 16. izdanja “Zlatnog ulišta” 2022. Ovogodišnji ukupni pobjednik je, prema odabiru stručnog panela (komisije) za senzorsko ocjenjivanje meda, Željko Trupković iz Čakovca koji je za svoj med od bagrema dobio najvišu ocjenu. Drugo mjesto je za javorov med osvojio Aleksandar Milošević iz Tršća, a treće Natalija Branović iz Novalje za multiflorni med. Proglašeni su i pobjednici po kategorijama, pa je tako u kategoriji meduna pobjedu odnio Andrija Orlić iz Punta, u kategoriji lipe Lucijano Furlanić iz Veprinca, u kategoriji bagrema Željko Trupković iz Novog Sela, a u kategoriji multiflornog meda Natalija Branović iz Novalje.

zlatno_uliste_kastav_2022__6_

Postupak ovogodišnjeg senzorskog ocjenjivanja meda na „16. Zlatnom ulištu“ proveden je u prostoru Kašetice Primorsko-goranske u Rijeci od strane stručnog panela (komisije) za senzorsko ocjenjivanje meda, u kojem su sudjelovali senzorski analitičari meda u sastavu Mirko Almaši, član panela; mr.sc. Dijana Mišetić Ostojić, prof. član panela; mr.sc. Itana Bokan Vucelić, dipl.ing.biol., članica panela; Ivan Kovač, član panela; Branko Vidmar, tajnik panela i izv.prof.dr.sc. Dražen Lušić, voditelj panela. Navedeni članovi panela su članovi Hrvatske udruge senzorskih analitičara meda (HUSAM).

zlatno_uliste_kastav_2022__1_

Potrebno je napomenuti kako se pčelarska sezona 2022. godine, pokazala nešto povoljnijom od prethodne, no ne toliko da se to ne bi odrazilo na glavne nektarne paše u Primorsko-goranskoj županiji. Slično je bilo i na širem prostoru Republike Hrvatske. I ove godine je zabilježena relativno velika zastupljenost meduna, kako u Gorskom kotaru tako i u Primorju. Paša kadulje je samo na pojedinim lokalitetima pokazala određeni potencijal. Sami meduni su nastavili odražavati neobično veliku raznolikost pratećih nektarnih elemenata. Tu se posebno ističu kesten (Castanea sativa Mill.) i lipa (Tillia sp.), koja je i samostalno pokazala relativno dobru izdašnost. Posebnost ovogodišnjeg natjecanja ogleda se u ponovnoj pojavi medova unikatnih „kupaža“ različitih nektara i medne rose, a što pokazuje trend „blendiranja“ i kontinuitet u pojavi novih sorata uniflornog meda na hrvatskom tržištu.

Nakon svečane dodjele uslijedilo je pčelarsko druženje i stručno pčelarsko predavanje dipl. ing. agr. Igora Petkovića na temu „Kako do punih košnica (pčela i meda)“ nakon kojeg je uslijedila diskusija.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...