Održan sastanak s goranskim načelnicima i gradonačelnicima oko modela raspodjele sredstava iz Fonda za Gorski kotar

Autor: Marina Pauletić 21.01.2023

wp-content/uploads/2018/11/Gorski_kotar_Fuzine-Mladen9.jpg

U proračunu PGŽ u razdoblju od naredne tri godine ukupno je planirano 2.790.000,00 eura, odnosno 930.000 eura za svaku godinu.

Rijeka/Gorski kotar - U sjedištu Primorsko-goranske županije jučer je održan sastanak s goranskim načelnicima i gradonačelnicima na kojem su im prezentirani prijedlozi modela i kriterija rasporeda sredstava iz Fonda za Gorski kotar za 2023. godinu.

Sukladno odluci Županijske skupštine iz rujna prošle godine u proračunu PGŽ u razdoblju od naredne tri godine ukupno je planirano 2.790.000,00 eura, odnosno 930.000 eura za svaku godinu. Sredstva su namijenjena za pomoć jedinicama lokalne samouprave u realizaciji njihovih razvojnih projekata, a do sada im je kroz taj Fond ukupno isplaćeno 1.229.275,54 eura. Kako je naveo pročelnik UO za regionalni razvoj, infrastrukturu i upravljanje projektima, Ljudevit Krpan razrađeno je više modela raspodjele sredstava kao inicijalni prijedlog za raspravu i dogovor unutar samih goranskih gradova i općina.

Ti prijedlozi obuhvaćaju od dosadašnjeg linearnog modela, dakle istog iznosa svakom JLS-u, preko takozvanog kompozitnog kriterija prema broju stanovnika i površine teritorija JLS-a, zatim prema indeksu razvijenosti, raspodjele 50% gradovi 50% općine, do kriterija kvalitete i spremnosti samih projekta koje će kandidirati na sredstva ovog Fonda.

Kako se na jučerašnjem sastanku sami načelnici i gradonačelnici nisu uspjeli usuglasiti oko načina raspodjele, temeljem prikupljenih mišljenja, PGŽ će pripremiti prijedlog koji će im biti dostavljen na razmatranje.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...