Održana 5. sjednica Županijskog operativnog centra za provedbu Plana intervencija kod iznenadnog onečišćenja mora

Autor: Marina Pauletić 19.01.2023

sjednica_pgz

Izvješćem su prezentirane sve aktivnosti ŽOC-a tijekom godine kao i ostvarena suradnja s drugim tvrtkama i institucijama na zaštiti mora na provedbi Plana intervencije.

Rijeka - Zapovjednik ŽOC-a Darko Glažar izložio je Izvješće o radu Županijskog operativnog centra na provedbi Plana intervencija kod iznenadnog onečišćenja mora u Primorsko-goranskoj županiji u 2022. godini na 5. sjednici koja se održala u Lučkoj kapetaniji Rijeka.

Izvješćem su prezentirane sve aktivnosti ŽOC-a tijekom godine kao i ostvarena suradnja s drugim tvrtkama i institucijama na zaštiti mora na provedbi Plana intervencije. Posebno je dat osvrt na zabilježene događaje u kojima je ŽOC reagirao zbog potencijalne i/ili stvarne opasnosti i onečišćenja, kao i osvrt na financiranje odnosno ulaganje Primorsko-goranske županije u spremnost i intervencije koje su provođene u cilju zaštite mora, morske obale i okoliša od onečišćenja. Istaknuto je kako je u Primorsko-goranskoj županiji u 2022. godini ukupno na zaštitu mora utrošeno 285.296,36 eura.

U nastavku sjednice tajnik ŽOC-a Zdravko Lisac predstavio je dvije aktivnosti koje se planiraju obaviti tijekom 2023. godine. Povodom obilježavanja Svjetskog dana okoliša 5. lipnja održat će se akcija „Čisto more i obala 2023“. Akcija se provodi od 2011. godine na području Općine Omišalj odnosno na otoku Sv. Marko i uvali Voz – mjestima kojima je teško ili nemoguće pristupiti kopnenim putem.

Ovom akcijom se najavio i početak sustavne aktivnosti u organizaciji čišćenja prirodnih morskih plaža na koju se pozivaju sve priobalne jedinice lokalne samouprave. Osim navedene ekološke akcije ŽOC je donio Odluku o održavanju operativne vježbe „EKO-MORE 2023“ koja će se održati tijekom listopada 2023. godine.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...