Održana posljednja javna tribina „Zašto nam trebaju mjesni odbori u Viškovu?“

Autor: Marina Pauletić 27.05.2024

javna_tribina_marinici

Većina građana od predloženih modela uspostave mjesne samouprave kroz raspravu je iskazala podršku Modelu 1.

Marinići – Proteklog četvrtka u Domu Marinići održana je treća i posljednja od tri najavljene javne tribine s temom osnivanja mjesnih odbora na području Općine Viškovo. Na tribini su predstavnici Akcije mladih i Kvarnerske inicijative – regionalne platforme, Bojan Kurelić i Tamara Smokvina predstavili samu inicijativu za osnivanje mjesnih odbora na području Općine Viškovo kroz prijedlog dva modela za uspostavu mjesne samouprave na području Viškova.

„Zahvaljujemo mještanima koji su se u velikom broju odazvali na ovu našu posljednju tribinu, na mnogobrojnim pitanjima i povedenoj raspravi. Ukupno je na 3 organizirane tribine sudjelovalo 100-njak naših mještana što pokazuje da postoji veliki interes za ovu temu i osnivanje mjesnih odbora na području Općine Viškovo“, poručuju organizatori.

Većina građana od predloženih modela uspostave mjesne samouprave kroz raspravu je iskazala podršku Modelu 1.

MODEL 1.

5 MJESNIH ODBORA NA PODRUČJU OPĆINE VIŠKOVO:

1. MJESNI ODBOR MARČELJI – područje naselja Marčelji

2. MJESNI ODBOR MARINIĆI – područje naselja Marinići

3. MJESNI ODBOR VIŠKOVO – područje naselja Viškovo

4. MJESNI ODBOR SROKI-KOSI – područje naselja Sroki i Kosi

5. MJESNI ODBOR SARŠONI - MLADENIĆI – područje naselja Saršoni i Mladenići

Ovim modelom predviđeno je osnivanje dodatna 4 mjesna odbora na području Općine Viškovo i to osnivanje Mjesnog odbora Marinići, Mjesnog odbora Viškovo, Mjesnog odbora Sroki-Kosi, te Mjesnog odbora Saršoni – Mladenići. Na ovaj način zadovoljila bi se propisana odredba da se Mjesni odbori osnivaju za pojedina naselja ili više međusobno povezanih manjih naselja. Provođenjem ovog modela svi mjesni odbori imali bi približno isti stanovnika, a administrativni trošak osnivanja i upravljanja mjesnom samoupravom za općinski proračun bi bio manji od modela u kojem svako naselje čini svoj mjesni odbor.

„Obzirom na povratne informacije koje smo dobili kroz raspravu od naših sumještana bitne za kreiranje konačnog prijedloga odluke u narednih 10-ak dana obaviti ćemo konzultacije sa predstavnicima svih političkih opcija zastupljenih u Općinskom vijeću Općine Viškovo te ćemo konačni prijedlog uspostave mjesne samouprave na području općine uputiti na Zakonom propisano javno savjetovanje, a zatim i službeni prijedlog osnivanja mjesnih odbora na konačno donošenje Odluke o osnivanju mjesnih odbora Općinskom vijeću Općine Viškovo“, zaključuju iz Akcije mladih i Kvarnerske inicijative.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...