Oporbeni vijećnici Općine Klana: Koliko uništavanja još možemo podnijeti?

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 06.06.2022

akcija_mladih_klana

Općina Klana ne može i ne smije biti talac jedne koalicije koja je na pravom putu da do temelja naruši općinske financije i svojim stranačkim središnjicama i kolegama preda na raspolaganje sve bitne općinske razvojne potencijale, mišljenja su vijećnici.

Klana- Oporbeni vijećnici Općine Klana organizirali su konferenciju za novinare na kojoj su ukazali na nepravilnosti u upravljanju Općinom, a zbog kojih se, kako naglašavaju, ista uništava. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Vijećnici Općine Klana iz redova oporbe već nekoliko godina upozoravaju na neodrživo gospodarenje općinskim financijama i neadekvatno korištenje općinskih razvojnih potencijala. Dosad su naši zahtjevi i pitanja bili ignorirani ili smo dobivali površne odgovore, no uvjetni nalaz Državne revizije, kao i reakcija Povjerenika za informiranje na našu opravdanu žalbu zbog skrivanja informacija, primorali su sadašnju općinsku vlast da napokon izvjesti općinske vijećnike i zainteresiranu javnost o detaljima financijskog poslovanja Općine Klana.

Tako smo ove godine, po prvi puta u mandatu sadašnje načelnice Općine Klana, dobili na uvid adekvatan i sa zakonom usklađen Godišnji izvještaj o izvršenju proračuna za 2021. godinu koji je onemogućio koaliciju PGS-SDP da nastavi praksu skrivanja proračunskih gubitaka kroz nejasne izvještaje i fiktivnim prelijevanjem proračunskih sredstava „iz šupljeg u prazno”.
Navedeni izvještaj, nažalost, otkriva potpuno neodgovorno ponašanje sadašnje općinske vlasti prema novcima svih naših sumještana. Suprotno zakonu, načelnica Općine Klana je bez obavještavanja svih općinskih vijećnika Općinu Klana zadužila u iznosu od 1 600 000 kuna na rok od dvije godine otvarajući dozvoljeni „minus” na računu kod komercijalne banke, iako zakon o proračunu jasno definira da se svako zaduženje na rok dulji od godine dana može izvršiti samo uz prethodnu odluku općinskog vijeća. Također, s ovim je zaduživanjem ukupni iznos zaduženosti Općine Klana u 2022. godini narastao na otprilike 2 400 000 kuna, što pobuđuje razumnu sumnju o prezaduženosti općine.

No, uništavanje Općine Klana ne provodi se samo na financijskom planu, već je u tijeku i sustavna prodaja općinskih resursa i potencijala. Koalicija PGS-SDP, svjesna svoje nesposobnosti i suprotno interesima naše Općine, u posljednjih je nekoliko godina prepustila važne lokacije na korištenje komunalnim društvima i županijskim strukturama, vodeći brigu o svojim stranačkim interesima i ignorirajući potrebe našeg kraja. Kao primjer navodimo Reciklažno dvorište, koje je izgrađeno novcima naših sumještana i čije korištenje naši sumještani sada moraju plaćati, ali i prostor bivše vojarne „Mate Blažina” koji je već šestu godinu zaredom poligon za isprobavanje želja i ideja Primorsko-goranske županije.

Zadnji potez u ovom nizu iznenadio je i nas vijećnike Općine Klana, pogotovo zbog činjenice da smo ovu informaciju dobili od kolega iz gradskog vijeća Grada Kastva, a ne, kako nalaže minimum ljudske i političke pristojnosti, od općinske načelnice i koalicije PGS-SDP koja ju podržava. Dakle, bez ikakve rasprave ili učinjene analize i nekoliko mjeseci nakon što je objavila Provedbeni program Općine Klana za razdoblje 2021.-2025. u kojem niti riječju nije spomenula taj potez, načelnica Općine Klana pokrenula je, zajedno s kolegom gradonačelnikom grada Kastva, inicijativu osnivanja zajedničke turističke zajednice Općine Klana i Grada Kastva.

Što Klana time dobiva?

I dok su vijećnici u Gradu Kastvu ovu odluku već raspravili i izglasali, vijećnici Općine Klana nisu još dobili na uvid niti jedno slovo obrazloženja i pojašnjenja ovog poteza. Sasvim je jasno da je Grad Kastav, čija se mreža šetnjica nalazi većim dijelom na području Općine Klana, ima jasnu korist od ovakve odluke, no potpuno je nejasno što time dobiva Općina Klana. Bez ikakve jasne turističke strategije i s tek nekoliko rečenica koje se odnose na turizam u objavljenom Provedbenom programu, Općina Klana u tuđe ruke predaje upravljanje gospodarskom granom koja ima najveći razvojni potencijal i koja se u mandatu koalicije PGS-SDP sustavno zanemaruje. Posebno je uznemirujuća činjenica da načelnica Općine Klana ne posjeduje niti približne podatke ili procjene o dodatnom trošku koji bi eventualno izglasavanje ove odluke imalo za naše mještane- nisu poznati troškovi plaća zaposlenika u zamišljenoj objedinjenoj turističkoj zajednici niti postoji procjena iznosa turističkih nameta koje će poslovni subjekti na prostoru Općine Klana morati plaćati po osnivanju turističke zajednice.

Slijedom svega navedenog, kao oporbeni vijećnici Općine Klana dužni smo reagirati i pokrenuti određene postupke kako bi zaštitili vitalne interese naše Općine i spriječili njezino daljnje uništavanje. Stoga, našim mještanima i svoj ostaloj zainteresiranoj javnosti želimo najaviti sljedeće poteze:
Danas ćemo, u ime oporbenih vijećnika Općine Klana, Ministarstvu financija Republike Hrvatske uputiti zahtjev za izvanrednim proračunskim nadzorom Općine Klana u svrhu utvrđivanja stvarnog činjeničnog stanja vezanog uz općinski proračun te sprječavanja daljnjeg rizičnog financijskog ponašanja izvršne vlasti.

U narednim ćemo tjednima prezentirati naš nacrt turističke strategije Općine Klana za period do 2030. godine.
Putem Općinskog vijeća ćemo pokrenuti žurnu raspravu o stanju općinskih financija te zahtijevati da se čim prije donese, od Državne revizije zatraženi akt kojem se regulira dinamika i način smanjivanja proračunskog minusa.

Općina Klana ne može i ne smije biti talac jedne koalicije koja je na pravom putu da do temelja naruši općinske financije i svojim stranačkim središnjicama i kolegama preda na raspolaganje sve bitne općinske razvojne potencijale. U ime svih naših mještana i novih generacija koje dolaze, mi to nećemo dopustiti."

Više sa portala torpedo.media ...