Otkrivanje tajnog podzemlja Učke: Istraživanja sustava „Zračak nade 2 - Kaverna u tunelu Učka“

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 25.04.2022

kaverna_4_preedavanje_ucka

Što znamo o tajnama podzemlja Učke i što se još nadamo saznati, na predavanju će otkriti speleolog Dino Grozić.

kaverna_3_predavanje_ucka

Učka - Od slučajnog otkrića 1977. godine do danas, sustav Zračak nade 2 - Kaverna u tunelu Učka postao je najdublji i najdulji istraženi speleološki objekt u Primorsko-goranskoj županiji. Od urbanih legendi i malo propuha do podzemne rječice i ogromnih dvorana, podzemlje Učke čuva brojne tajne.

Otkriće kaverne povezano je s probijanjem tunela kroz Učku u svrhu cestovnog povezivanja Istre i Kvarnera. Prilikom miniranja tunela 1977. godine, s Kvarnerske strane otvorena je šupljina u lijevom boku tunela na kontaktu fliša i vapnenca nakon čega su iz kaverne istekle znatne količine vode i poplavile tunel do izlaza. Prepoznavši važnost pojave vode na toj lokaciji i nadmorskoj visini započeta su detaljna speleološka istraživanja te su 1978. godine spojene dvije kaverne u jednu jedinstvenu Kavernu u tunelu Učka.

U proljeće 2011. godine pronađen je ulaz u podzemni sustav Zračak nade 2, a tijekom 2012. godine uslijedio je eksperiment zračnog povezivanja Kaverne i Zračka, što je ostvareno otvaranjem vrata kaptaže u Kaverni. U trenutku otvaranja, kilometrima dalje - na gornjem ulazu, umjetno se pojačala cirkulacija zraka što je bila najveća naznaka o postojanju više-kilometarskog sustava.

Što znamo o tajnama podzemlja Učke i što se još nadamo saznati, na predavanju će otkriti speleolog Dino Grozić.

Termin:
četvrtak, 28. travnja 2022.
od 18 do 19 sati

Lokacija:
Centar za posjetitelje Poklon
Poklon 8, Vela Učka, 51414 Ičići
Google Maps lokacija: https://goo.gl/maps/LnGpxonkXEE3FL3W7

kaverna_1_predavanje_ucka


pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...