[FOTO] Otvorena obnovljena luka Glavotok

Autor: Nikola Cvjetović 05.07.2023

otvorenje_luke_glavotok_2023__5_

Realiziran projekt vrijedan je 300.000 eura.

Krk - Simboličnim rezanjem vrpce otvorena je obnovljena luka Glavotok na Krku. Zajednički je to projekt Primorsko-goranske županije, Grada Krka i ŽLU Krk vrijedan oko 300 tisuća eura.

Projektom obnove, površine zahvata od 452 m2, izvedena je rekonstrukcija operativnog gata koji je opremljen novim bitvama i priveznim prstenovima.

„Glavotok je treća riva koju otvaramo na otoku Krku i nećemo na tome stati. Veliki je investicijski ciklus u tijeku, a Županija je kroz sustav ŽLU danas najveći investitor na našem pomorskom dobru“, istaknuo je župan Zlatko Komadina posebno naglasivši da je ovo jedan od rijetkih projekata koji nije sufinanciran europskim novcem.

otvorenje_luke_glavotok_2023__2_

„Nalazimo se na mjestu koje je tradicinalna poveznica otoka Krka s Rijekom. S ove rive su odlazili brodovi, ljudi na posao. Ovo je jedna kontakt točka sa svijetom“, rekao je gradonačelnik Vasilić dodavši da će, osim lokalnom stanovništvu, riva služiti i za prihvat turističkih brodova.

otvorenje_luke_glavotok_2023__4_

Rekonstrukcije luka opsežan su posao na kojem ponekad rade generacije ljudi, naglasio je ravnatelj ŽLU Krk Alfred Franković, a o tome posvjedočio Nikola Zec, ispred Mjesnog odbora Milohnić-Linardić-Brzac, osvrnuvši se na vitalnu ulogu Glavotoka u životima lokalnog stanovništva u vremenima kada je ova luka bila njihova jedina veza sa svijetom.

Svečanom otvorenju, uz ostale, prisustvovali su gradonačelnik Cresa Marin Gregorović, resorna pročelnica Izabela Linčić Mužić, predsjednica UV ŽLU Krk Nada Milošević i ravnatelj ŽLU Cres.

otvorenje_luke_glavotok_2023__3_
otvorenje_luke_glavotok_2023__1_
pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...