Dovršen projekt Šetnice devet gradova, sutra otvaranje u sklopu 29. Grobničke jeseni

Autor: Sandra Turkalj 22.09.2022

Konferencija_za_novinare_KCSG

Šetnica "Zakona devet gradova" ima devet skulptura koje predstavljaju trajni spomen na devet gradova nekadašnje Vinodolske knežije: Grobnik, Trsat, Hreljin, Bakar, Drivenik, Grižane, Bribir, Novi i Ledenice

Grobnik - Šetnica "Zakona devet gradova" dugogodišnji je projekt Katedre Čakavskog sabora Grobnišćine. To je jedinstveni spoj kulturno-povijesne baštine, suvremenog umjetničkog stvaralaštva i prirodne baštine, posvećen Vinodolskom zakonu. Idejni je začetnik projekta je nažalost preminula Vlasta Juretić, stručni suradnik je dr.sci. Berislav Valušek, povjesničar umjetnosti, dok je idejni projekt Šetnice izradila članica predsjedništva Katedre, arhitektica Radojka Juretić.

Devet poznatih hrvatskih umjetnika, akademskih slikara i kipara: Kuzma Kovačić, Hrvoje Urumović, Goran Štimac, nažalost sada pok. Tomislav Pavletić, Ivan Balažević, Marin Marinić, Kruno Vrgoč, Zvonimir Kamenar i Mladen Mikulin, odazvalo se pozivu za stvaranjem devet monumentalnih skulptura u kamenu koje su smještene uz šetnicu u povijesnoj jezgri Grada Grobnika.

Skulptura_Hrvoja_Urumovica__autor_foto_Karlo_Cargonja

Skulpture predstavljaju trajni spomen na devet gradova nekadašnje Vinodolske knežije: Grobnik, Trsat, Hreljin, Bakar, Drivenik, Grižane, Bribir, Novi i Ledenice, i njihove predstavnike koji su stvorili jedan od najznačajnijih i najstarijih europskih srednjovjekovnih pravnih dokumenata – Vinodolski zakon donesen davne 1288. godine.

Postavljanjem skulptura na trajne pozicije otvoren je istočni prilaz Kaštelu Grobnik i završena prva faza Šetnice, a time i potpuna uključenost Katedre u realizaciju projekta. Još je potrebno postaviti info ploče na početku i kraju šetnice, a nakon toga slijedi dugogodišnji rad na uređenju same trase Šetnice od predjela Plasice pa do Kaštela, uređenje infrastrukture – pješačkih staza i prostora uz skulpture, pristupnih cesta, parkirališta, postavljanje klupica, rasvjete, hortikulturno uređenje i dr. Za sve navedeno su potrebna velika financijska sredstva koja nadilaze Katedrine mogućnosti pa vjerujemo da će realizaciju nastavka projekta, osigurati Općina Čavle.

Obilazak_skulptuire_Hrvoja_Urumovica

Realizacija ovog projekta omogućena je zahvaljujući autorima skulputra, volonterima i izvođačima, zahvaljujući Ministarstvu kulture i medija Republike Hrvatske koje je još 2016. godine osiguralo inicijalna sredstva za pokretanje projekta, Općini Čavle koja je omogućila nastavak i dovršenje prve faze projekta te tvrtki Kamen d.d. Pazin, koji je gotovo u cijelosti donirao 50 tona kamenih blokova za izradu skulptura.

Otvorenje 29. Grobnička jeseni i Šetnice devet gradova održat će se sutra u 17.30 sati u atriju Kaštela uz nastupe Mješovitog pjevačkog zbora Castrum i Ženske vokalne skupine Luštrin.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...