Otvorenje izložbe Celestine Vičević u Kaštelu Grobnik

Autor: Marina Pauletić 16.06.2024

kastel_grad_grobnik_2023__2_ Foto: arhiva

Pod nazivom „Shakti, Celestina“ nam prikazuje svoj ciklus grafika nastalih 2021. i 2022. godine izvedenih u tehnici bakropisa otisnutog na platnu žutici.

Grobnik - Katedra Čakavskog sabora Grobnišćine, 18. lipnja u 19:00 sati u Kaštelu Grobnik otvara po mnogočemu posebnu izložbu na kojoj predstavlja (ako je njoj predstavljanje uopće potrebno?) svoju članicu, istaknutu likovnu umjetnicu, Celestinu Vičević. Pod nazivom „Shakti, Celestina“ nam prikazuje svoj ciklus grafika nastalih 2021. i 2022. godine izvedenih u tehnici bakropisa otisnutog na platnu žutici. Svi radovi su vizualne metafore, upotpunjene nazivom. Crtež izveden vezom predstavlja dodatni sloj naracije i on nastaje bez prethodnog crteža – podsvijest nalazi svoj izraz kroz veoma spor proces vezenja. Taj proces ostavlja dovoljno vremena da se stvari / slike / vizije/ želje osvijeste i materijaliziraju kroz vidljivo i nevidljivo, kroz materijal, formu i emociju.

Celestina Vičević je rođena u Rijeci 1976. godine. Djeluje u području grafike, umjetničke knjige i crteža. Grafiku doživljava kroz prošireni pojam grafičkog medija – bavi se grafičkim objektima, knjigama umjetnika, instalacijama i ambijentom. Umjetničko istraživanje opisuje kao razmišljanje u materijalima i meditaciju u pokretu. U svom umjetničkom i pedagoškom radu primjenjuje znanja, metode i tehnike iz područja joge.

Godine 2000. diplomirala je Likovnu kulturu na Odsjeku za likovnu umjetnost Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, u području grafike (J. Butkovića), a 2015. doktorirala grafiku na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu (N. Arbanas). Radi u statusu izvanredne profesorice na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci i predaje kolegije iz područja umjetničke grafike. Izlagala je samostalno i grupno te je dobitnica nekoliko nagrada i priznanja u Hrvatskoj kao i inozemstvu.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...