Otvoreno 23. Urbanovo, Primorsko-goranska županija regija partner središnjeg međimurskog vinskog festivala

Autor: Nikola Cvjetović 17.05.2024

urbanovo Foto PGŽ

Na središnjem međimurskom vinskom festivalu prezentiraju se vina svih deset vinarija Udruženja Kvarner Wines od autohtonih kvarnerskih sorti vinove loze

Rijeka - U Domu kulture u Štrigovi svečano je otvoreno ovogodišnje Urbanovo, to jest njegovo centralno događanje “Festival pušipela” na kojem Primorsko-goranska županija nastupa kao regija partner Međimurskoj županiji.

Na središnjem međimurskom vinskom festivalu prezentiraju se vina svih deset vinarija Udruženja Kvarner Wines od autohtonih kvarnerskih sorti vinove loze, a u suradnji s Državnim arhivom u Štrigovi i Državnim arhivom iz Rijeke otvorena je izložba Povijest vinarstva u Liburniji.

Svečanom otvorenju prisustvovao je župan Zlatko Komadina koji je izrazio zadovoljstvo suradnjom naglasivši da su mnogi proizvodi iz naše županije postali prepoznatljivi brendovi.

“Kada kažete malvazija asocijacija vam je Istra, kada kažete Pušipel Međimurje, kada kažete Žlahtina, to smo mi! U Primorsko-goranskoj županiji imamo autohtone vinske sorte i naše vinogradarstvo i vinarstvo se jako razvija te daje jedan sjajan obol našem turizmu”, rekao je župan koji je podsjetio na nedavno potpisan sporazum o suradnji dviju županija upravo na promociji vinogradarstva, vinarstva i turizma.

Župan Matija Posavec istaknuo je da je Urbanovo uvijek mjesto susreta i povezivanja te pohvalio vinare i vinogradare.

“Prije svega, Decanter nagrade koje svake godine osvajaju naši vinari govori nam o jednoj predanosti, marljivosti i kvaliteti naših vinara i vinogradara na području općine Štrigova i cijelog Međimurja. Na taj način promoviraju ne samo kontinentalni turizam, ne samo enologiju, nego i kvalitetu hrvatskih proizvoda”, rekao je Posavec.

Posjetitelji će kroz tri dana festivala moći kušati više od 170 vrhunskih vina iz 24 vinarije Udruge Hortus Croatiae. Prvog dana festivala dodijeljene su diplome s Međunarodnog ocjenjivanja vina te nagrada „Franjo Lebar“ za najbolji Sauvignon.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...