PGS I IDS o uključivanju Kvarnera i Istre u europske prometne koridore te o jučerašnjem prosvjednom skupu u Zagrebu

Autor: Nikola Cvjetović 18.02.2024

press_PGS_IDS

Darijo Vasilić je naglasio važnost Luke Rijeka koja, zahvaljujući zastupniku Flegi, ima veliku priliku za unapređenje i izjednačavanje njenog statusa s ostalim sjevernojadranskim lukama.

Rijeka - Primorsko goranski savez bio je danas domaćin zajedničke konferencije za novinare Darija Vasilića, predsjednika PGS-a, Dalibora Pausa, predsjednika IDS-a, i IDS-ova europarlamentarca Valtera Flege. Upravo je Flego istaknuo važnost uspjeha dugogodišnjeg lobiranja, odnosno prihvaćanje inicijative da Rijeka, Kvarner i Istra budu sastavni dijelovi novih prometnih koridora na prostoru Europske unije.

- Uskoro ćemo imati pristup EU fondu od 26 milijardi eura za našu prometnu infrastrukturu. Za brža, sigurnija, isplativija i komotnija putovanja vlakom, za izgradnju novih ili modernizaciju postojećih prometnica, te zračnih i morskih luka. To je Europska unija. To su mogućnosti koje nam nudi. To je konkretno, opipljivo i nevjerojatno važno za Hrvatsku“, naglasio je zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Valter Flego na današnjoj konferenciji za medije u Rijeci. Dodao je da su u svibnju 2019. razgovarali u Rijeci s europskom povjerenicom za promet Violetom Bulc o potrebi uključivanja Rijeke na europske prometne koridore.
- Izgledalo je daleko i nedostižno, a mnogi nisu vjerovali ni da je vjerojatno. Ali, pobjeda na izborima za Europski parlament bila je početak rada za Istru i Rijeku, za Hrvatsku. Ne samo moja pobjeda, nego i pobjeda mojih liberalnih prethodnika, Joze Radoša i Ivana Jakovčića, koji su ovo započeli. Danas, pet godina nakon, s velikim ponosom mogu reći da tu veliku prometnu priču privodimo kraju, istaknuo je Flego uz napomenu da bi već u srpnju ove godine trebali izaći prvi natječaji EU-a.

Darijo Vasilić je naglasio važnost Luke Rijeka koja, zahvaljujući zastupniku Flegi, ima veliku priliku za unapređenje i izjednačavanje njenog statusa s ostalim sjevernojadranskim lukama“.

- Političari na kraju mandata trebaju isporučiti konkretne rezultate. Flego je kao jedini hrvatski član Odbora za promet EU-a tijekom cijelog mandata radio na ovoj izuzetno važnoj temi za RH i itekako isporučio rezultate. Riječka luka, riječki prometni pravac, LNG na Krku, budući Krčki most i rješavanje prometa naših otoka, koji su preko Krka povezani autocestom, te povezivanje Rijeke s Dalmacijom stvari su o kojima smo mogli samo sanjati, a danas smo u situaciji da imamo milijarde eura od EU predviđene za financiranje takvih prometnih projekata, pojasnio je Vasilić.

Predsjednik IDS-a Dalibor Paus, pak, podsjetio je koliko je bitno imati svog čovjeka predstavnika u Briselu.

- Prije svega zahvaljujući Valteru Flegu te njegovim prethodnicima Radošu i Jakovčiću, bliži se uspješan kraj ove prometne priče. Za Istru i Rijeku, za naše otoke, za cijelu RH. EU politike nisu neke daleke politike, jer odluke koje se tamo donose značajno utječu na kvalitetu života naših građana. Valter je naš zajednički europarlamentarac! A iako je samo jedan od 705 zastupnika, njegovi rezultati dokazuju da je taj jedan itekako vrijedan!

Vasilić: „Plenković je vidno uznemiren“

O aktualnoj političkoj situaciji u Hrvatskoj Paus je istaknuo da je „koalicija IDS-a, PGS-a, Fokusa i Reformista otvorena po pitanju širenja koalicije“.

- Razgovaramo sa strankama od centra na lijevo, želimo naći zajednički nazivnik, vidljiva je pozitivna energija i emocija, posebice nakon jučerašnjeg velikog prosvjeda, i ja zaista vjerujem u daljnje dogovore i širenje koalicije, zaključio je Paus, a Vasilić se na kraju osvrnuo i na reakciju Andreja Plenkovića koji je sudionike prosvjeda nazvao „šušama“ i „prorusima“.
- Prosvjed u Zagrebu vrlo vidno i očito uznemirio je Andreja Plenkovića koji se nije mogao suzdržati pa je sve nas koji smo se okupili u Zagrebu, ali i sve silne građanke i građane koji podržavaju lijevoliberalnu opciju nazvao šušama. I to proruskim šušama. Sve to, međutim, jasno govori o njemu samome, ali i o bjelodanom velikom uspjehu jučerašnjeg skupa te o energiji što je gotovo opipljiva i što sve više podsjeća na onu uoči izbora 2000. godine, zaključio je Vasilić.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...