PGS se oglasio o odluci Ustavnog suda kojom je ukinut dosadašnji Zakon o izbornim jedinicama

Autor: Sanja Monar 16.02.2023

PRESS_izborne_jedinice_pgs-42680

Povijesna prilika da svi dijelovi Primorsko-goranske županije konačno budu u istoj izbornoj jedinici

Delnice - Već dulje od desetljeća Ustavni sud kontinuirano upozorava Sabor i Vlade RH na neustavnost Zakona o izbornim jedinicama i izborima zastupnika u Hrvatski sabor, odnosno na nepravilnosti što se prvenstveno očituju u nejednakoj težini glasa u pojedinim izbornim jedinicama. Kako upozorenja očito nisu nailazila na plodno tlo, Ustavni je sud donio povijesnu i vrlo važnu odluku o proglašenju Zakona o izbornim jedinicama neustavnim i ukinuo ga. PGS se i ranije, u niz navrata, oglašavao po tom pitanju, upozoravao na nepravdu, a posebno prema biračima s prostora Primorsko-goranske županije koja je nelogično rascjepkana na dvije izborne jedinice, sedmu i osmu, i tako stavljena u vrlo nepovoljan položaj. I prije nekoliko tjedana aktivno smo se uključili u raspravu, dali vlastite prijedloge pa i na taj način dajemo vlastiti doprinos nekom budućem pravednijem uređenju, sve to rekla je članica predsjedništva Primorsko goranskog saveza Ana Trošelj na konferenciji za novinare što ju je danas PGS održao u Delnicama.

Jedina točka dnevnog reda presice i jest bila odluka Ustavnog suda o ukidanju problematičnog Zakona kojim su krojene izborne jedinice u Hrvatskoj, a predsjednik stranke Darijo Vasilić uvodno je naglasio da se oglašavaju upravo iz Delnica jer se u Gorskom kotaru vrlo jasno zrcali sva nepravednost dosadašnjeg izbornog sustava.

PRIJEDLOG PGS-a: JEDNA ŽUPANIJA- JEDNA IZBORNA JEDINICA

- A ona na kraju rezultira činjenicom da se kandidati iz Gorskog kotara nikada nisu mogli izboriti za zasluženu političku prepoznatljivost i niti ostvariti reprezentativnost zastupanja Gorskog kotara u Saboru. PGS se godinama zalaže za pravedniji izborni sustav, a nedavno smo već drugi put uputili svim klubovima u Hrvatskom saboru, ali i Vladi RH naš prijedlog izbornih jedinica u Hrvatskoj. Prema njemu, izborne bi jedinice bile sve hrvatske županije. Naime, ako imamo cijeli sustav administracije, sudstva, policije, vojske i svega ostalog ustrojen upravo po županijama, ne postoji niti jedan razlog da i zastupnike ne biramo po županijama i to tako da svaka županija participira u ukupnom broju zastupnika razmjerno broju prijavljenih birača, rekao je Vasilić i dodao da jest činjenica da bi u tom slučaju neke županije imale malenu zastupljenost, poput Ličko-senjske koja bi sa svojih 42 494 stanovnika imala tek jednog zastupnika. Naglasio je i da bi grad Zagreb, prema prijedlogu PGS-a, napokon bio jedna izborna jedinica čime bi se izbjegla dosadašnja praksa da jedna zgrada pripada prvoj, a ona susjedna, prva do nje, sedmoj izbornoj jedinici.

- Sve je to danas vrlo nelogično. Predloženim modelom, primjerice, Primorsko-goranskoj županiji pripalo bi osam zastupnika, a Istarskoj šest a, što je najvažnije, naš prijedlog u potpunosti je u skladu s Ustavom Republike Hrvatske koji u članku 72. propisuje da Sabor ima najmanje 100, a najviše 160 zastupnika. U dosadašnjem sustavu kroz deset izbornih jedinica s 14 zastupnika u svakoj biramo ukupno njih 140, plus osam zastupnika nacionalnih manjina i njih troje iz dijaspore, dakle ukupno 151. Manjince i dijasporu ne smijemo dirati jer su njihova prava zajamčena Ustavom, ali možemo smanjiti broj zastupnika po izbornim jedinicama tako da se u 21 novoformiranoj jedinici ukupno bira njih 120 čime bi ukupan broj sa 151 zastupnika pao na 131, referirao je predsjednik PGS-a pa naglasio da bi takvim modelom izbornog zakona sve županije i svi krajevi hrvatske imali svoj reprezentativnost, a politika bi se značajno približila lokalnom stanovništvu i omogućila jednostavniju nacionalnu zastupljenost lokalnih projekata i ideja.

GORSKI KOTAR U 7. IZBORNI JEDINICI NIJE IMAO NIKAKVU ŠANSU

Na konferenciji su ponešto imali reći i PGS-ovci s područja Gorskoga kotara, upravo oni koji su na parlamentarnim izborima odsječeni od „matice županije“. Delničanin Marijan Pleše slikovito se izrazio citiravši mudrost: ako te već grize uš, neka to bude ona domaća.

- Naime, njoj se možeš požaliti, iznositi joj probleme, zahtjeve, prijedloge… Bliži si joj pa joj se možeš obratiti. Gorski kotar i riječki prsten činili su oko 16 posto ukupnog broja birača u 7. izbornoj jedinici, daleko najveći postotak odnosio se na Zagreb i Karlovačku županiju pa u takvom odnosu snaga mi s ovoga područja nikada i nismo mogli učiniti ništa, eventualno se priključiti jačim nacionalnim strankama i tako pokušati doprijeti do glasača. Odlukom Ustavnog suda otvara se povijesna prilika da se ispravi velika nepravda, a hoće li se to i dogoditi opet će ovisiti o matematikama i mogućim makinacijama velikih političkih igrača u Hrvatskoj.

ONI U GORSKOM KOTARU NE ZNAJU NIŠTA

Iz perspektive osobe koja živi, bira i biva biranom u Gorskom kotaru oglasila se i Nataša Blažević Starčević iz Fužina koja je uvodno istaknula kako je svima jasno da su izborne jedinice krojene prema željama i potrebama HDZ-a, a ne građana i zdrave logike.

- Pa tako ja u Fužinama glasam zajedno s biračima iz Španskog, Prečkog ili Gajnica u Zagrebu, s onima iz Karlovca, Jastrebarskog ili Samobora, da ne nabrajam dalje. I onda, na kraju balade, interese Gorskog kotara u Saboru zastupaju, recimo, Maja Grba Bujević, Zvonimir Troskot, Ante Prkačin, Ivana Kekin, Zvane Brunić ili Davor Ivo Stier, opet da ne nabrajam dalje. Dakle, sve su to osobe koje baš i nemaju dodirnih točaka s Gorskim kotarom, eventualno ovuda prođu putujući na more, ne znaju naše potrebe i interese, a gotovo sam sigurna da ne bi znali nabrojati niti sve lokalne samouprave u Gorskom kotaru. Stoga je jedino normalno i logično rješenje da Gorski kotar, riječko zaleđe, Bakar, Novi Vinodolski… zajedno s ostatkom Primorsko-goranske županije budu zajednički dio neke nove izborne jedinice. Sve drugo je nepravedno i neprihvatljivo, zaključila je PGS-ova općina vijećnica u Fužinama.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...