PGŽ prema Vladi upućuje paket hitnih mjera za Gorski kotar, posebno izdanje Kataloga investicija za goransko područje

Autor: Sandra Turkalj 30.09.2022

Gorski_kotar_PGZ

„Vjerujemo da će ova raznolika ponuda projekata kao i područja za ulaganje privući poduzetnike, ali i potaknuti neke nove investicijske ideje.", ističe župan Komadina

Rijeka - Temeljem jednoglasno usvojenih zaključaka Županijske skupštine PGŽ o nužnim mjerama i aktivnostima za poticanje razvoja Gorskog kotara, a koji sadrže pojačana izdvajanja PGŽ u ukupnom iznosu od 54 milijuna kuna kroz naredne tri godine, paket prijedloga konkretnih mjera upućuje se prema Vladi RH-a.

Kako je i iz same višesatne rasprave na prošlotjednoj sjednici u Ravnoj Gori artikulirano, bez izravne intervencije države neće bit moguće potaknuti gospodarski i ukupni razvoj tog brdsko-planinskog područja. Usprkos činjenici da PGŽ izdvaja značajna sredstva koja se u zadnjih 10 godina penju do ukupnog iznosa od 267,7 milijuna kuna, izostale su ciljane mjere s državne razine bez kojih nije moguće zaustaviti negativne demografske trendove i pokrenuti razvojne potencijale Gorskog kotara.

Među prijedlozima koji se upućuju Vladi jesu i zaključci konferencije „Gorski kotar u fokusu“ koju je PGŽ organizirala 2019. godine, a u kojoj je detektirano deset temeljnih mjera za aktiviranje goranskih resursa te osiguranje razvoja Gorskog kotara, od nužnosti fiskalne i funkcionalne decentralizacije, revalorizacije napuštenih te izgradnja novih stambenih objekata uz sufinanciranje države, smanjenje doprinosa na plaće te oslobođenje poreza na dobit za poduzetnike iz Gorskog kotara.

Traži se također i osiguranje financiranja nacionalne komponente u 100% iznosu za sve projekte s područja Gorskog kotara, zatim decentralizacija upravljanja prirodnim resursima Gorskog kotara (šume, voda, poljoprivredno zemljište, prostor), zatim smanjenje cijene rada za zaposlene u Gorskom kotaru kroz smanjenje doprinosa na plaće te oslobođenje poreza na dobit za poduzetnike iz Gorskog kotara. Predlaže se i sufinanciranje zimske službe za sve kategorije prometnica kao i usvajanje Plana razvoja brdsko-planinskog područja, izrađenog u suradnji sa jedinicama lokalne samouprave sa brdsko-planinskih područja, sa jasno definiranim financijskom elementima, dinamikom provedbe aktivnosti te nositeljima aktivnosti po svakoj od nominiranih mjera provedbe.

JU Regionalna razvojna agencija pripremila je i posebno izdanje Kataloga investicija Primorsko-goranske županije za regiju Gorski kotar. Kako je u uvodu istaknuo župan Zlatko Komadina u Katalogu su predstavljeni projekti goranskih gradova i općina iz turističkog, sportskog i sportsko-rekreativnog sektora, lječilišnog turizma kao i društvenog i socijalnog segmenta, ukupne vrijednosti 71.650.000 EUR-a. Gorski kotar ima velik potencijal i za razvoj vjetroelektrana za što su prostornim planovima predviđena četiri lokaliteta, a za jačanje gospodarskih aktivnosti na raspolaganju je 17 poduzetničkih zona, proizvodne i komunalne namjene. Gorski kotar atraktivan je i za razvoj kamping turizam, a u Katalogu popis je 8 lokacija pogodnih za izgradnju kampova.

„Vjerujemo da će ova raznolika ponuda projekata kao i područja za ulaganje privući poduzetnike, ali i potaknuti neke nove investicijske ideje. Kao Regionalna samouprava kroz našu Regionalnu razvojnu agenciju koja u Delnicama ima i svoj ured, otvoreni smo za suradnju i partnerski odnos s ulagačima te smo spremni pomoći u koordiniranju i ishodovanju potrebnih informacija i dozvola", ističe župan Komadina.

Kada je riječ o ulaganjima Županije od već spomenutih 54 milijuna kuna 21 milijun kuna namijenjen je Fondu za Gorski kotar, odnosno ide u proračune goranskih gradova i općina, za poduzetnike, turizam i ruralni razvoj osigurat će se 18 milijuna kuna te 15 milijuna za cestovnu infrastrukturu, ne računajući i intervencije PGŽ proračuna za izvanredne situacije kao što su ove zadnje poplave za što će Županija uputi pomoć od 1,5 milijuna kuna.

Više sa portala torpedo.media ...