PGŽ za subvencioniranje usluga županijskog linijskog cestovnog prijevoza izdvaja 332.000 eura, za izvanredne intervencije na prometnicima 140.000 eura

Autor: Marina Pauletić 20.03.2023

pgz_press-15298

Raspisan je i Javni poziv za prijavu projekata za raspodjelu sredstava namijenjenih pomoći u održavanju javnih i nerazvrstanih cesta za ovu godinu.

Rijeka - Raspisan je Javni poziv za subvencioniranje pružanja usluga županijskog linijskog cestovnog prijevoza putnika za 2023. godinu, izvijestila je zamjenica župana Marina Medarić na redovitom susretu s novinarima. U tu svrhu osigurana su sredstva u ovogodišnjem proračunu u iznosu od 332.000,00 eura, a prihvatljivi prijavitelji su jedinice lokalne samouprave sa sjedištem na nadmorskoj visini od najmanje 160 metara, odnosno s područja Gorskog kotara, Klane i Vinodolske općine.

Raspisan je i Javni poziv za prijavu projekata za raspodjelu sredstava namijenjenih pomoći u održavanju javnih i nerazvrstanih cesta za ovu godinu. Predviđen je iznos od 140.000 eura, a sredstva se također raspoređuju isključivo jedinicama lokalne samouprave koje moraju zadovoljiti uvjet da je njihovo sjedište na nadmorskoj visini od najmanje 160 metara. Zamjenica je istaknula da se ovdje ne radi o redovnom održavanju cesta, već o izvanrednim, odnosno nepredviđenim događajima, za koja je potrebno izdvojiti dodatna sredstva i najčešće u vrlo kratkom roku. Na primjer, za razna klizišta uslijed vremenskih neprilika, povećane potrebe čišćenja snijega i slično. Oba javna poziva bit će otvorena do 29. ožujka 2023. godine.

Primorsko-goranska županija sufinancirat će i sudjelovanje učenika osnovnih škola kojima je osnivač u Školi stvaralaštva „Novigradsko proljeće“ s ukupnim iznosom od 1.600,00 eura. Ove je godine izabrano ukupno 16 učenika iz četiri osnovne škole.

Na pitanje novinara, zamjenica je potvrdila da su Županijske lučke uprave s područja Primorsko-goranska županije ostvarile sufinanciranje u visini od 2,8 milijuna eura na natječaju resornog ministarstva za projekte lučke infrastrukture i sanacije pomorskog dobra u 2023. godini.

Ministar Oleg Butković danas će uručiti ugovore i sporazume, a na području PGŽ-a sufinancirat će se niz projekata.

Među ostalim, rekonstrukcija luke Podvorska u Crikvenici, rekonstrukcija luke Čršnjeva te rekonstrukcija i dogradnja zapadnog dijela luke Cres III. faza. Kako je napomenula, uz ŽLU, u projektima će sudjelovati i Primorsko-goranska županija i jedinice lokalne samouprave.

Na početku konferencije za novinare, zamjenica Medarić čestitala je i zahvalila Stožeru civilne zaštite Grada Rijeke na čelu s načelnikom Hinkom Manceom i interventnim službama na predanosti i angažiranosti u akciji uklanjanja mine zaostale iz Drugog svjetskog rata u riječkoj luci. Zahvalila se i stanovnicima Rijeke što su odgovorno i disciplinirano slušali upute Stožera.

Resorna pročelnica Sonja Šišić informirala je o poslovanju županijskih ustanova u kulturi u protekloj godini. Kako je istaknula, sve ustanove zabilježile su povećanje broja posjetitelja nakon COVD-19 pandemije te su i dalje prisutne na digitalnim platformama. Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja, koji djeluje na šest lokacija, u Guvernerovoj palači u Rijeci, Kastvu, Dobrinju, Lipi, Svetom Vidu-Miholjice i Kraljevici, organizirao je 25 izložbenih programa. Održane su redovite radionice za djecu, poglavito kroz program „Čudotvornice“, a u sklopu Muzeja posljednjih nekoliko godina, kao rezultat EU projekta, djeluje i Građansko muzejsko vijeće koje ravnopravno s kustosima predlaže nove izložbene postave i predmet za fundus Muzeja. Krajem 2022. godine pokrenuti su i radovi na uređenju istočne fontane koja će u 2023. godini zasjati u punom sjaju, navodi pročelnica.

Muzej je radio i na održivosti rezultata i promociji projekta Kulturno turističke rute „Putovima Frankopana“, a govoreći o Ruti, ista se predstavila na sajmu „Place2Go“, obilježila značajne datume poput Svjetskog dana turizma ili Noći muzeja, održala čitav niz radionica i terenskih nastava za djecu i srednjoškolce te promovirala novi audio vodič. Uspostavljena je suradnja s Ekonomskim, Filozofskim i Hotelijerskim fakultetom te Akademijom primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, a promovirani su i planinarski putovi Frankopana.

U 2022. godini Prirodoslovni muzej Rijeka djelovao je na dvije lokacije, u Rijeci i Brodu na Kupi gdje je otvoren novi izložbeni postav „Špilja“ koji interpretira vrijednosti podzemlja u Gorskom kotaru, a sam Muzej pokazao se kao izvrsno mjesto za promociju vrijedne Goranske prirodne i kulturne baštine te organizaciju raznih događanja.

Što se tiče Ustanove Ivan Matetić Ronjgov, osim rada na multimedijalnim bazama znanja u suradnji sa Sveučilištem u Rijeci, održan je niz značajnih manifestacija, poput „43. proljeće u Ronjgima“, „Mantinjada pul Ronjgi“ i „Matetićevi dani“.

Na novinarsko pitanje, pročelnica je potvrdila da je natječaj za imenovanje ravnatelja/ravnateljice Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja raspisan 17. ožujka 2023. te objavljen u Narodnim novinama, na stranicama HZZ-a i mrežnim stranicama Muzeja. Natječaj je otvoren 18 dana od dana objave, a u roku od 45 dana Upravno vijeće predložit će Županijskoj skupštini kandidata.

Resorna pročelnica Sonja Šišić uputila je čestitke našoj sugrađanki, 6. slalomašica svijeta Leoni Popović na ostvarenim rezultatima u Svjetskom kupu u Soldeuu te joj poželjela puno uspjeha u novoj sezoni.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...