Pitamo vas: Koje su namirnice najviše poskupjele?

Autor: Nikola Cvjetović 17.08.2022

wp-content/uploads/2019/08/Na-Martinkovcu-otvorena-nova-SPAR-trgovina-1.jpgFoto: arhiva

Savjet stručnjaka je da usporedimo cijene istih proizvoda u različitim trgovinama te da ne kupujemo proizvode koji su jako poskupjeli. Inflacija je 12%, jesen s uvođenjem eura kuca na vrata, a što će donijeti, tek ćemo vidjeti.

RIJEKA – Prema podacima Zavoda za statistiku rada Ministarstva rada SAD-a, cijene namirnica u srpnju su porasle za 1,3 % u odnosu na lipanj te 13,1 % u odnosu na srpanj 2021. godine u SAD-u, što je, upozorava MarketWatch, najveći porast cijena namirnica od 1979. godine. Najviše su poskupjela jaja, krumpir i maslac.

S druge strane, najnoviji podaci Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) Ujedinjenih naroda (UN) kažu da su u srpnju na mjesečnoj razini cijene hrane u srpnju znatno - pale. Posebno se to odnosi na pšenicu i biljno ulje.

Zanimljivi su i podaci našeg Državnog zavoda za statistiku koji je krajem srpnja objavio da je ukupan sezonski i kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo u lipnju 2022. realno pao za 1,0% u usporedbi sa svibnjem 2022. Od toga je promet od trgovine na malo prehrambenim proizvodima porastao za 4,7%, dok je promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) pao za 6,4%.

No, jedini je pravi pokazatelj naša kupovna moć, a čini se da ipak svjedočimo trendu poskupljenja namirnica i sve praznijim vrećicama na povratku iz trgovine. Inflacija je u lipnju prešla 12 posto, ali jasno je da građani s manjim prihodima puno snažnije osjećaju njezin pritisak od onih s višim prihodima. Savjet stručnjaka je da usporedimo cijene istih proizvoda u različitim trgovinama te da ne kupujemo proizvode koji su jako poskupjeli. Tako bismo proizvođačima i trgovcima dali do znanja da su cijene previsoke. Jesen zajedno s uvođenjem eura kuca na vrata, a što će donijeti, tek ćemo vidjeti.