Predškolci i školarci u frankopanskoj učionici učili o baštini svoga kraja

Autor: Marina Pauletić 30.09.2023

udruga_regoc_projekt_

U projektu je sudjelovalo 43 djece.

Rijeka - Možemo samo pretpostavljati što su pred više stotina godina, u kišni ranojesenski dan, radili Frankopani i Zrinski u kaštelima i dvorcima Rijeke, Krka i Gorskog kotara. Međutim, pouzdano znamo da je 43 djece predškolske i rane školske dobi krenulo, u organizaciji Udruge Regoč i pod pokroviteljstvom Primorsko-goranske županije, 23. rujna u 9 sati s Trga bana Jelačića u frankopansku učionicu u prirodi, u Brod na Kupi.

Ova uzbudljiva pustolovina pod stručnim vodstvom odgojitelja, kineziologa, pedagoga i psihologa odvijala se u ozračju Kaštela Zrinskih. Dašak srednjovjekovnog duha osjetio se u viteškim igrama, streličarstvu i mačevanju, a jednako oduševljenje iskazali su dječaci i djevojčice, veliki i mali. Kreativne radionice iznjedrile su ukrase za dvorske dame i plemiće, štitove s obiteljskim grbom i mačeve, ali viteški turnir na otvorenom pričekat će bolje vremenske uvjete.

Partner na projektu Kulturno-turistička ruta “Putovima Frankopana”, Prirodoslovni muzej Rijeka, svojim je postavom “Divljina s pogledom na more” omogućio djeci doživljaj prirodne i kulturne baštine našeg kraja. Na atraktivan način, uz korištenje najsuvremenijih muzeografskih pristupa i tehnologija, djeca su doživjela uvjete života stanovnika goranskih šuma od podzemlja do najviših planina, te se na taj način pridružila obilježavanju Međunarodnog dana kulturne baštine. Nesvakidašnje iskustvo pružio im je svakako i piknik na “nebeskim prostranstvima” ovog jedinstvenog zdanja.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...