[FOTO/VIDEO] Predstavljen dvojezični audio vodič Kulturno-turističke rute „Putovima Frankopana“

Autor: Marina Pauletić 30.11.2022

zvucni_zapis_projekt_frankopani_2022__3_

KTR „Putovima Frankopana“ po ulaganjima i obuhvatu najveći je projekt Primorsko-goranske županije u kulturi.

Rijeka - Sedamnaest kaštela i dvoraca te tri sakralna objekta županijske Kulturno – turističke rute „Putovima Frankopana“ od sada je moguće obići iz cijeloga svijeta pa i udobnosti vlastitog doma.

U Prirodoslovnom muzeju u Rijeci promoviran je audio vodič Rute, na engleskom i hrvatskoj jeziku dostupan online, koji sadrži opise svih 20 lokacija na vrlo razvedenoj i velikoj geografskoj površini otoka Krka, Gorskog kotara i Vinodola.

zvucni_zapis_projekt_frankopani_2022__1_

Kako je istaknuto, audio vodič je standard svakog modernog interpretacijskog centra, a korisnici mogu saznati brojne informacije, zanimljivosti, pokoju legendu te se postiže kompletniji doživljaj cijele Rute. Predstavile su ga zamjenica župana Marina Medarić i pročelnica Odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Sonja Šišić.

Zamjenica Medarić je istaknula kako je KTR „Putovima Frankopana“ po ulaganjima i obuhvatu najveći projekt Primorsko-goranske županije u kulturi. „Osim fizičke obnove dijela frankopanskih kaštela, kreiranja novih sadržaja i turističke valorizacije vrijednog nasljeđa, učinjeno je i jako puno na brendiranju projekta, a ovaj audio vodič nadogradnja je i nastavak priče o Frankopanima koju smo započeli još davne 2005.godine“, navela je.

zvucni_zapis_projekt_frankopani_2022__4_

Pročelnica Sonja Šišić istaknula je da, iako je projekt Rute službeno završio prije godinu dana, predano se radi na njegovom razvoju i održivosti, odnosno kulturno-turističkom proizvodu koji povezuje čitavo područje PGŽ-a i promovira gastronomiju, prirodnu baštinu, tradiciju i povijest našeg kraja.

Na promociji je kao uzvanik prisustvovao Velid Đekić, autor tekstova vodiča, koji je posjetiteljima otkrivao djelić svog kreativnog procesa pisanja rekavši da povijesnoj istini pristupa iz ljudske perspektive s kojom se većina može poistovjetiti.

zvucni_zapis_projekt_frankopani_2022__5_

U kratkom video obraćanju glumica Tanja Smoje, prvakinja HNK Ivana pl. Zajca, koja je interpretirala pisanu riječ, poručila je da joj je bilo zadovoljstvo surađivati na projektu te da je sretna što će njezin glas pratiti mnoge posjetitelje Rute. Za spoj glasa, glazbe jazzera Elvisa Stanića i srednjovjekovne efekte zaslužan je glazbeni producent Olja Dešić koji je, kako je navedeno, cjelokupni doživljaj audio vodiča na momente izdignuo i na razinu radio drame.

Nakon prezentacije audio priča, posjetitelji su imali prilike degustirati frankopanske zalogaje, štrudlu od borovnica iz Gorskog kotara, Bribirski prisnac i frankopanski bokun, a sve uz čašu frankopanskog Pavlomir pjenušca.

Promociji audio vodiča prisustvovale su i pročelnica za Koraljka Vahtar Jurković i predstojnica Kabineta župana Ermina Duraj.

VIDEO

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...