Predstavljeni programi dva žminjska uskrsna gastro-događanja

Autor: Andrea Načinović 06.04.2022

zminj-41832

Prva dva izdanja manifestacije Istrijanske pinci pod čerepnjon na ugnjišće održana su u Šivatima i Vidulinima, narednih pet u Paladnjakima, 2020. Ove manifestacije zbog korone nije bilo, 2021. je održana u komornijem izdanju u Mužinima i prenošena on-line, a ove se godine ponovno vraća pred publiku i to na najatraktivniju žminjsku lokaciju, na plac Zad kaštela, naravno uz poštivanje važećih epidemioloških mjera i obavezne Covid potvrde.

Žminj - Održana konferencija za novinare kojom su najavljena dva žminjska uskrsna gastro-događanja: tradicionalna, deveta po redu manifestacija Istrijanske pinci pod čerepnjon na ognjišće koja će se u nedjelju 10. travnja u vremenu od 13.30 do 19.00 sati održati u Žminju Zad kaštela, te prateća manifestacija Žminjske vazmene užanci koja će se od 8. do 16. travnja održavati u sedam ugostiteljskih objekata Žminjštine.

zminj-39658

U poznatoj žminjskoj konobi Puli Pineta konferenciju je otvorio načelnik općine Žminj Željko Plavčić
„Za Uskrs, veliki blagdan koji nam dolazi, oskudna istarska zemlja daruje nas i ne tako oskudnim stolom, s tradicionalnim uskrsnim jelima koja baštinimo od naših starijih te ih prenosimo na mlađe, ali njima i našim gostima predstavljamo tradiciju i kulturu življenja u Istri. U tome je značaj naše manifestacije Istrijanske pinci pod čerepnjon na ognjišće, kojom također njegujemo ono što nas čini Žminjcima i Istrijanima, i koju nakon preklanjske pauze zbog korone i lanjskog reduciranog izdanja sada vraćamo Žminjcima i našim gostima, i dovodimo je na žminjski plac Zad kaštela da bismo zajedno veličali naše užance i našu baštinu”. istaknuo je Plavčić.

uskrs-02436

Program ovogodišnje manifestacije predstavila je Lenka Šajina, direktorica žminjske Turističke zajednice, najavivši da će od 13.30 do 19.00 sati cijelo vrijeme žminjske domaćice demonstrirati pripremu i pečenje pinci, a birat će se i najštabeleje pince, najbolji vazmeni kolači i najlepče piturano jaje. Podsjetimo, za sudjelovanje u natjecanju potrebno je pince i vazmene kolače zajedno s napisanim receptom, te piturana jaja, donijeti Zad kaštela u vremenu od 11 do 13 sati, dakle prije početka programa.

Svim posjetiteljima će se nuditi Vazmeni pijat (fritaja s mladim porilukom, kuhana špaleta i mladi luk) po cijeni od 50.00 kn, a moći će se kupiti i razne potrepštine za obiteljski uskrsni stol, kao što su pince, luk, kobasice, kolači, špalete, vino, panceta i druge. Od početka se na ovoj manifestaciji pripremala i istarska supa, a ovaj će put supu pripremati članovi poljoprivredne udruge Agrorovinj, koja je okrenula i postupak zaštite umijeća pripreme istarske supe kao nematerijalnog kulturnog dobra Republike hrvatske. Uz tradicionalnu istarsku supu sa zagrijanim crnim vinom, maslinovim uljem, paprom, šećerom i prepečenim domaćim kruhom, premijerno će se predstaviti i Žminjska supa, kreativna nadgradnja ove tradicionalne delicije, obogaćena prepečenom pincom i uz dodatak kave. Udruga Agrorovinj će ponuditi na kušanje i vina Rovinjštine. Supe će se pripremati na praktičnom pokretnom ognjišću.

Pozivaju posjetitelj da sudjeluju u tradicionalnom turniru u pičenju jaja te da se jave Mirandu Mužini, a za pobjednika je nagradu, istarsku špaletu, osigurala pršutana Jelenić. Poseban program priprema se od 14.00 do 17.00 sati u Kutku za najmlađe, od kreativnih uskrsnih radionica do uzbudljive igre za djecu „Tajna nestalih vazmenih jaja”.

Idejni začetnik Istrijanskeh pinci pod čerepnjon na ugnjišće Mirando Mužina podsjetio je na začetke ove manifestacije kojom se željelo oživjeti uskrsnu gastronomsku baštinu žminjskog kraja i pokazati „ča bi svakemu krstjanu tribalo bit na stole za Vazmeno ručienje i Vazmeni dan”, i izrazio veliko zadovoljstvo kako odazivom cijele Istre u natjecanju za najbolje pince, vazmene kolače i piturana jaja, tako i sudjelovanjem vrtićke i školske djece na ovoj manifestaciji, čime se ta baština najbolje čuva i prenosi na nove generacije. Od početka na ovoj manifestaciji pince peče Zdenka Jakus, dvaput je čak i obarala rekord u pečenju najveće ikad napravljene pince, a na pressicu je donijela pokazati jedan svoj „izum”: pincu pečenu u pinci.

uskrs-63705

Sa žminjskim uskrsnim tradicijama je povezana i manifestacija „Žminjske vazmene užanci” u sklopu koje će 8. do 16. travnja žminjski ugostitelji promotivnim cijenama nuditi posebne uskrsno-proljetne menije, obogaćene okusima tradicije i daškom suvremenosti. Po cijeni od 120 kuna tako će se nuditi u konobi Puli Jurića maneštra sa slancuon, fritaja sa šparugama uz špaletu friganu na maslinovom ulju i salatu, povetica te dec vina ili soka; u konobi Puli Pineta kuhana špaleta, želadija, pinca, kuhano jaje, mladi luk i sol, zatim palenta s friganim lukom, janjetina na padelu te dec vina ili soka; u konobi Žminjka maneštra s koromačom, makaruni sa špaletom i šparugama, zelena salata, kuhano jaje i mladi luk, te pinca i kroštule; u restoranu Pod ladonjon fritaja sa špaletom, odrezak u šugu od pršuta uz njoke i salatu, te kuhano jaje, mladi luk i pinca. Po cijeni od 50 kuna fast food To je to nudi Vazmeni burger (pljeskavica 180 g., panceta, rukola, majoneza, mladi luk, rajčica, cheedar sir) uz krumpiriće; pizzeria Orhideja pizzu Vazmene užanci (rajčica, sir, špaleta, kuhana panceta, mladi luk, masline), a pizzeria Ulika Vazmenu pizzu (kuhana panceta, jaje, mladi luk, mozzarela Latus).
Detaljniji programi manifestacija Istrijanske pinci pod čerepnjon na ugnjišće i Žminjske vazmene užanci objavljeni su na web-stranicama Turističke zajednice općine Žminj.