PGŽ-u odobreno 2,8 milijuna eura za energetsku obnovu Doma za starije Mali Kartec, stigla brojna priznanja za kulturne i turističke projekte

Autor: Marina Pauletić 09.10.2023

wp-content/uploads/2021/04/Dom-za-starije-Kantrida.jpgFoto: ilustracija

Energetska obnova obuhvaća radove na kompletnoj ovojnici zgrade, zamjenu vanjske stolarije, ugradnju dizalice topline, ugradnju novih solarnih kolektora, izmjenu rasvjete te postavljanje fotonaponske elektrane.

Rijeka - Primorsko-goranska županija osigurala je sredstva za sufinanciranje energetske obnove Doma za starije Mali Kartec na Krku, izvijestio je župan Zlatko Komadina na redovitoj konferenciji za novinare. Od ukupno prihvatljivih troškova u iznosu od 2,8 milijuna eura, bespovratnim sredstvima financirat će se 80 posto investicije, odnosno 2,2 milijuna eura. Energetska obnova obuhvaća radove na kompletnoj ovojnici zgrade, zamjenu vanjske stolarije, ugradnju dizalice topline, ugradnju novih solarnih kolektora, izmjenu rasvjete te postavljanje fotonaponske elektrane. Na Poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za energetsku obnovu zgrada javnog sektora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Primorsko-goranska županija aplicirala je gotovo sve Domove zdravlja i Domove za starije osobe te se ubrzo očekuju rezultati evaluacija, priopćio je župan.

Govoreći o EU fondovima, istaknuo je i da je Primorsko-goranskoj županiji predviđena alokacija sredstava u iznosu od 31,7 milijuna eura za otočne projekte u sklopu Integriranog teritorijalnog programa 2021.-2027., a svaki otočni grad i općina kandidirali su po projekt, ukupno njih 12, među ostalim, izgradnju vatrogasnih domova i školskih sportskih dvorana te nabavku vatrogasne opreme.

Proteklog tjedna u Primorsko-goransku županiju stigao je i značajan broj nacionalnih i europskih priznanja, dodao je župan Komadina. U izboru za najbolji županijski EU projekt, „Sanacija i produženje postojećeg pristana luke Unije – II. faza“ proglašen je najuspješnijim projektom za doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici dok je u finalu izbora, kojeg provode Jutarnji list, portal župan.hr, Hrvatska zajednica županija i Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj uz pokroviteljstvo Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, bio i županijski “Centar za posjetitelje Velike zvijeri“ u Staroj Sušici.

PGŽ projekt „Kulturno-turistička ruta Putovima Frankopana“ i brend „Kvarner Maritime Heritage“, kojeg je osmislila Turistička zajednica Kvarnera s partnerima u okviru EU projekata Mala barka 2 i Arca Adriatica, čiji je nositelj Primorsko-goranska županija, osvojili su BIG SEE Tourism Design Award 2023 u kategoriji „Creative Story and Identity as Experience“ u Ljubljani dok je Turistička zajednica Kvarnera, u okviru osvajanja titule Europske regije gastronomije, s kratkim filmom „It`s all about the taste“ osvojila prvo mjesto u kategoriji „Linking Urban and Rural“ na svjetskom natjecanju Food Film Menu. „Smatram da su ovo dobre vijesti za sve naše građane i dokaz da kandidiramo dobre projekte što je očito prepoznato i izvan Hrvatske“, komentirao je Komadina.

Župan je najavio i tradicionalni susret župana s gradonačelnicima i općinskim načelnicima koji će se održati 12. i 13. listopada na Rabu. Na sastanku će se razgovarati o primjeni novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, rekonstrukciji i sanaciji obale u luci Rab, BFC SEE certifikatima te mogućnostima za daljnje suradnje.

Na novinarsko pitanje o statusu projekta Doma za starije osobe u Kostreni u kojem je Primorsko-goranska županija projektni partner, župan je odgovorio da će održati sastanak s načelnicima istočnog dijela županije čiji bi mještani gravitirali tom domu kako bi razmotrili model financiranja i realizacije projekta. Podsjetimo, Općini Kostrena u svojstvu prijavitelja, odobreno je 6,1 milijun eura bespovratnih sredstava iz Nacionalnog plana otpornosti i oporavka za projekt „Izgradnja i opremanje centara za starije osobe“ ukupne vrijednosti oko 20 milijuna eura.

Na novinarski upit o polemikama oko Zračne luke Rijeka, župan je naveo da bi Uprava trebala raditi svoj posao, a ne prozivati Turističku zajednicu Kvarnera u medijima, ocijenivši to kontraproduktivnim. Dodao je da se u posljednjih 10 godina uložilo 10 milijuna eura kroz udruženo oglašavanje te su se doveli svi avioprijevoznici koji su se javili na natječaj Hrvatske turističke zajednice. Svake godine ulaže se otprilike milijun eura u taj sustav i od prometa putnika, njih 84 posto dolazi upravo s tim avionima, istaknuo je. Naglasio je kako je Primorsko-goranska županija u pravilu auto destinacija, a povećanje turističkog prometa u Zračnoj luci ovisi i o proširenju smještajnih kapaciteta, primarno hotelskih te oglašavanju na udaljenim tržištima.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...