Pročelnica PGŽ Linčić Mužić i predstavnici ATRAC-a na vježbi Namirs u Trstu

Autor: Nikola Cvjetović 21.11.2023

VJEZBA-Trst-oneciscenje-mora

Kroz ovu vježbu je simuliran sudar između tankera i “Ro-Ro” broda, te se iz tankera izlilo 10 tona mazuta.

Rijeka - U Trstu je održana vježba u sklopu projekta NAMIRS u kojoj se provjeravala pripravnost službi za reagiranje na iznenadna onečišćenja mora, standardne operativne procedure te suradnja između država Italije, Slovenije i Hrvatske.

Također se provjeravala i brzina reakcije te međusobna suradnja i komunikacija između navedenih država. Kroz ovu vježbu je simuliran sudar između tankera i “Ro-Ro” broda, te se iz tankera izlilo 10 tona mazuta. Nadzor se osim s mora, vršio i iz zraka iz helikoptera. Vježba je uspješno provedena, a na vježbi su sudjelovali: Centralna europska inicijativa, talijanska Obalna straža, Ministarstvo zaštite okoliša i energetske učinkovitosti, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Civilna zaštita Republike Slovenije, ATRAC, Fakultet pomorskih znanosti i prometa, Nacionalni institut oceanografije i primjenjive geofizike te ostali bitni sudionici koji su uključeni u pripravnost i reagiranje na iznenadna onečišćenja mora.

Nakon završetka vježbe je napravljena evaluacija u kojoj su sudjelovali svi sudionici. U ime Primorsko-goranske županije vježbi su prisustvovali pročelnica UO za pomorsko dobro, promet i veze Izabela Linčić Mužić sa suradnicima te ravnatelj Jadranskog edukativnog-istraživačkog centra za reagiranja na iznenadna onečišćenja mora – ATRAC Vedran Martinić sa suradnicima.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...