Programi Kulture življenja donose kulinarske radionice, fitness program te liječničke kontrole madeža @ Čavle

Autor: Nikola Cvjetović 07.09.2022

Programi Kulture življenja donose kulinarske radionice, fitness program te liječničke kontrole madeža

Pozivaju se građani da poprate programe te da se uključe u što većem broju kako bi doprinijeli kvaliteti života i zdravlju koje je primarno za sve one želje, koje nas zaokupljaju svakoga dana.

Čavle - Već ovaj tjedan kreću programi Kulture življenja u Čavlima. Rujan je mjesec plodova ljeta i pripreme za zimu. Upravo zato programi započinju već ovaj četvrtak 8. rujna u 17 sati kuharskom radionicom „ Ljeto u teglici“ -pripremom zdrave zimnice. Polaznici ove radionice sami će konzervirati povrće te naučiti male kuharske trikove dugotrajnijeg čuvanja voća i povrća njihovih nutritivnih vrijednosti okusa mirisa i boje.

- U okviru Dana Zdravlja u subotu, 17. rujna, koje za svoje građane organizira Općina Čavle u suradnji Gradskim društvom CK Rijeka kultura održat će se još dva programa „Kulture Življenja“ koji su posvećeni kretanju te zdravlju kože. Kraj ljeta idealno je vrijeme za kontrolu madeža i prevenciju melanoma. Melanom pripada u skupinu najagresivnijih i na liječenje najrezistentnijih zloćudnih tumora u ljudi. Prema podacima Registra za rak Republike Hrvatske, učestalost melanoma se od 1998. do 2008. Povećao se primjerice za 149% kod muškaraca i 130% kod žena, dok je smrtnost od melanoma porasla za 50%. Upravo ti podaci pokazuju koliko je važno rano otkrivanje melanoma kako bi se spriječile komplikacije narušavanje zdravlja građana i koliko je važno iskoristiti ovu mogućnost pregleda. Zbog velikog interesa potrebna je predbilježba za pregled na broj: 0915828052. Preglede će u Domu Čavle od 10 do 12:30 sati provoditi Poliklinika Simonić iz Rijeke i to dr.sc. Edita Simonić, dr.med.,specijalist dermatovenerologije, najavili su organizatori.

Fitness program koji kreće u 10 sati iza Doma Čavle bit će posvećen kretanju i razgibavanju svih dobnih skupina pod vodstvom Fitness centra Dynamic Opatija. Ono što je potrebno da korisnici ponesu prostirke te obuku sportsku rastezljivu odjeću.

Rujan također završava kuharskom radionicom i to u četvrtak, 29. rujna pod nazivom ''Autohtone, obojene i zdrave delicije“ na kojoj će polaznici naučiti umIjeće pripreme domaće pašte i to crne,bijele, zelene i crvene kao i raznih oblika od pljukanca .šurlica do njoki. Za sve kuharske radionice koje vodi kuharski znalac Perman a koje će se održavati u Klubu umirovljenika Čavle od 17 do 19 sati potrebna je također prijava zbog ograničenog broja korisnika na broj: 0915828052,a osim građana Općine Čavle prijaviti se mogu svi iz riječke aglomeracije.

Nositelj projekta Općina Čavle i Partneri na projektu, Hrvatski crveni križ Gradsko društvo Crvenog križa Rijeka i Udruga umirovljenika Čavle te provoditelj programa Erpen projekt d.o.o. pozivaju građane da prate i nadalje programe te da se uključe u što većem broju kako bi doprinijeli kvaliteti života i zdravlju koje je primarno za sve one želje koje nas zaokupljaju svakoga dana.

Više sa portala torpedo.media ...