Projekt „Na pola puta“: Žene za očuvanje kulturne i prirodne baštine na otocima

Autor: Marina Pauletić 30.11.2023

zene_za_otok-71258

Projekt „Na pola puta“ započinje mapiranjem žena koje se bave poduzetništvo te su zainteresirane ili rade vezano za temu kulturne i prirodne baštine.

Krk - „Na pola puta“ projekt je koji predstavlja platformu za umrežavanje žena na tri otoka u svrhu očuvanja kulturne i prirodne baštine te otočnog identiteta i načina života. Simbolično značenje samog naziva koristi se kako bi se istaknulo zemljopisno okruženje projekta (pola hrvatske obale), ali i pola puta na kojem se žene nalaze u ostvarivanju jednakosti i utjecaja u lokalnim zajednicama. Nositelj projekta je Udruga „Žene za otok“.

Projekt „Na pola puta“ započinje mapiranjem žena koje se bave poduzetništvo te su zainteresirane ili rade vezano za temu kulturne i prirodne baštine. Nakon početnih prikupljanja podataka, održat će se radni sastanci u Pagu i Zadru na kojima će se složiti koncept zajedničke izložbe „Čuvarice baštine“. Nakon toga slijede edukacije i radionice na otocima. Edukacije snimanja video materijala i obrade te likovne radionice bit će održane na sva tri otoka kako bi žene i na Krku i na Pagu i Pašmanu dobile nova znanja kojima mogu promovirati kulturnu i prirodnu baštinu i žensko poduzetništvo. Uloga partnerskih udruga jest upravo organizacija ovih aktivnosti na svome području uz sudjelovanje na završnoj konferenciji. Upravo će materijali i neki od radova stvorenih na ovim edukacijama i radionicama biti dio izložbe koja slijedi nakon toga u krčkoj galeriji Decumanus pod nazivom „Čuvarice baštine“. Ona je zapravo i uvertira u završnu konferenciju kojom će se prezentirati audio i vizualno najbolje otočne priče, naglasiti potrebe žena na otocima te donesti bitni zaključci potrebni za daljnji rad. Konferencija će omogućiti i umrežavanje žena sa sva tri otoka, njihovo povezivanje i razmjenu iskustva. Tijekom cijelog projekta provodit će se online kampanja osvješćivanja važnosti žena na otocima kao čuvaricama otočnog identiteta i kulturne i prirodne baštine.

Partneri:
1. Udruga Modus vivendi – predsjednica Andrea Baraba
2. Udruga proizvođača paškog sira Otoka Paga – Martina Pernar Škunca

Vrijeme provedbe: do 6. lipnja 2024.

Aktivnosti:
1. Mapiranje žena koje sudjeluju u projektu
2. Edukacije
3. Izložba
4. Konferencija
5. Promotivne aktivnosti

Projekt sufinancira Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU u okviru Javnog poziva za poticanje razvoja civilnog društva na otocima u 2023. godini

Idejna začetnica i voditeljica projekta, Jovana Čutul, mag.poli., osnivačica udruge „Žene za otok“ i stručna suradnica u Lokalnoj akcijskoj grupi Kvarnerski otoci, ističe kako je cilj projekta jačanje ženske prisutnosti u očuvanju kulturne i prirodne baštine otoka.

Projekt „Na pola puta“ označava važan korak prema jačanju ženske uloge u očuvanju identiteta hrvatskih otoka i promicanju bogate kulturne i prirodne baštine. Udruga poziva sve žene na otocima da se pridruže ovom inspirativnom pothvatu, gradeći mostove između prošlosti i budućnosti. Prijave su otvorene na e-mailu zenezaotok@gmail.com s naznakom „Na pola puta“.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...