[RAZGOVOR] Roland Vlahović osvojio sedam zlatnih medalja na Svjetskom prvenstvu brodomaketara te se upisao u povijest

Autor: Marina Pauletić 30.09.2023

Roland_Vlahovic_-_brodomaketar

Roland Vlahović jedini je natjecatelj koji je na jednom Svjetskom prvenstvu osvojio sedam medalja u pet različitih kategorija.

Lovran – Roland Vlahović, reprezentativac Hrvatskog saveza brodomaketara sudjelovao je na 21. Svjetskom prvenstvu brodomaketarstva u češkom gradu Jablonec nad Nisou te osvojio čak sedam zlatnih medalja u pet različitih kategorija! Time se upisao u povijest kao jedini natjecatelj koji je na jednom Svjetskom prvenstvu osvojio toliki broj medalja u različitim kategorijama.

Tim smo povodom razgovarali s Rolandom koji nam je pojasnio o kakvim je kategorijama riječ, koliko je bilo natjecatelja te što za njega znači pobjeda.

- Na prvenstvu je bilo ukupno osam kategorija, a makete su se ocjenjivale prema međunarodnim Naviga pravilima. Ja sam se natjecao u pet kategorija te sam ujedno i jedini koji se natjecao u toliko kategorija. Inače se sudionici natječu u najviše dvije do tri kategorije. Jedine kategorije u kojima nisam sudjelovao bile su kategorija C1, makete na vesla i jedra, kategorija C4 u kojima se izrađuju minijature te kategorija C5, brodovi u boci. Ocjenjivalo se 365 maketa, a sudjelovalo je nešto više od 230 natjecatelja iz 16 zemalja, kazao je Roland.

maketa_broda_Rolanda_Vlahovica

Inače, Svjetsko i Europsko prvenstvo održavaju se naizmjenice – tako će se iduće, 2024. godine održati Europsko prvenstvo u Rumunjskoj, dok će se 2025. godine održati Svjetsko prvenstvo u Mađarskoj.

- U kategoriji C2, brodovi na motorni pogon zlato sam osvojio s maketom austro-ugarskog bojnog broda Viribus Unitis. U kategoriji C3, koja obuhvaća otvorene makete koje prikazuju unutrašnjost broda, brodogradilišta, opreme i slično, natjecao sam se s dvije makete: otvorenom maketom Lamarante i maketom Pegasus koja prikazuje izgradnju u brodogradilištu. Pegasus je dobio maksimalnih 98 od 100 bodova pa mi je uz dva zlata uručeno i posebno priznanje na temelju bodova, pojasnio je Roland Vlahović.

Sljedeća kategorija u kojoj je osvojio dva zlata s dvije makete je kategorija C6. Radi se o plastičnim maketama koje se kupe u kitu, ali ih brodomaketar gotovo u potpunosti izmijeni tako da na kraju 70% broda je novo, dok je 30% iz kita. Makete o koje su mu donijele medalje su Schamhorst, njemački vojni brod te Admiral Lazarev, ruski vojni brod. U kategoriji C7, brodovi od papira ili kartona zlatnu je medalju osvojio s Borodinom, ruskim ratnim brodom.

U posljednjoj kategoriji, C8, ocjenjivali su se brodovi iz kita napravljeni od miješanog materijala – drva, metala, plastike, itd.

- Maketu broda Vos Fabulous dovršio sam dan prije natjecanja i to je moj najnoviji i najbolji brod. I ova je maketa osvojila maksimalnih 98 od 100 bodova, ipak posebnu nagradu mi nisu mogli uručiti jer sam ju već osvojio u kategoriji C3. Organizatori nisu računali kako bi isti natjecatelj mogao osvojiti maksimalan broj bodova u dvije kategorije, dodao je Vlahović uz smijeh.

- Pobjeda mi svakako znači jako puno, no ona nije došla preko noći. Prvo sam svjetsko zlato osvojio 2014., uslijedila su dva zlata 2016., zatim 2018. tri zlata, a nakon zatišja uzrokovanog pandemijom 2022. godine osvojio sam četiri zlata. Sada sam ih osvojio sedam te mislim da se to više neće ponoviti, zaključio je Roland Vlahović.

Rolandu čestitamo na uspjehu te želimo još mnogo sreće u daljnjim natjecanjima!

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...