Rudan: U kćeri vidim neprijateljicu i ženu koja krivo misli

Autor: Marina Pauletić 13.11.2022

vedrna_rudan_frida_sarar_2022_vrisak_rijeka__5_

Na Interliberu je književnica predstavila novi roman.

Zagreb/Rijeka – Riječka književnica i kolumnistica Vedrana Rudan predstavila je na ovogodišnjem Interliberu svoj novi roman „Doživotna robija“. Radi se o prvome romanu nakon šestogodišnje pauze, a sama je autorica priznala kako je gotovo završio u smeću jer je smatrala kako nije dovoljno zanimljiv.

„Roman je vrlo slojevit, a bavi se jednom temom koja nije uobičajena, koja je svojevrsni tabu, a to je koliko djeca iskorištavaju roditelje i da li im roditelji trebaju uvijek biti na raspolaganju“, kazao je o romanu Drago Glamuzina, glavni urednik V.B.Z.-a.

U romanu je ispričana i povijest Rijeke unatrag 50 godina, uvrštena je ljubavna priča, no najveća je pažnja usmjerena na odnos majke i kćeri.

„Odnos majke i kćeri jedan je specifičan odnos. Kći ne želi biti majka i svim se silama bori da to ne bude, a na kraju postane slika svoje majke, što je frustrira“, rekla je Rudan. Objasnila je kako je mislila da se to njoj neće dogoditi, ali „vidim da sam poput svih ostalih, da u kćeri vidim neprijateljicu, ratnicu i ženu koja krivo misli, a ona sve to misli o meni, i valjda će tako ostati dok neka od nas ne ispusti dušu“, navela je dalje.

„Dok si mlad, kći ti je dijete, a kad ostariš, kći ti je uglavnom neprijatelj - to je, jednostavno, prirodno tako. Kći vidi kako će završiti njen život dok gleda kako majka odlazi, a kako se u ženskim životima već nekoliko milijuna godina ništa ne mijenja – uvijek su žrtve, uvijek pate, a teško to podnose – normalno da se one žene koje dolaze iza, s time ne mogu pomiriti i misle: zašto se to i meni dešava - zašto ću ja nestati kao žrtva, a ne kao pobjednica?“, objasnila je dalje književnica.

„Jako je malo žena koje u životu pobjeđuju. Ja definitivno jesam među njima zato što sam se izborila da se ponašam kao muškarac i da ne brinem što će ljudi o meni reći. Jedino čije me mišljenje može uznemiriti je mišljenje moje mačke Koko, a sve drugo me ostavlja potpuno hladnom. Mislim da moja kći neće nikada doći u tu fazu i da je to ždere“, rekla je na kraju Rudan.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...