Štete od obilnih kiša pogodile su i Čavle, borba je trajala cijelu noć

Autor: Sandra Turkalj 29.09.2022

Posljedica_obilne_kise_Opcina_Cavle_1

Borba je trajala cijelu noć, voda je prodrla u OŠ Čavle, a brzom intervencijom spriječene veće štete.

Čavle - Sinoć je obilna kiša padala i na području općine Čavle. Najzahtjevnija je bila obrana od poplave u Osnovnoj školi Čavle. Cijele noći dežurne službe spašavale su školu od vode. U obrani od poplave sudjelovali su vatrogasci, civilna zaštita, djelatnici škole i volonteri zajedno s načelnicom Ivanom Cvitan Polić. Za izbacivanje vode osim ljudskih napora koristile su se četiri pumpe te postavljali zečji nasipi. Akcija je trajala do 3 sata ujutro.

Posljedica_obilne_kise_Opcina_Cavle_5

Danas se nastava u OŠ Čavle odvija normalno, osim za tri prva razreda čije se učionice nalaze u suterenu novog krila škole. Zato je za prvašiće koji nemaju s kim ostati kod kuće osiguran je boravak u sklopu programa produženog boravka.

Posljedica_obilne_kise_Opcina_Cavle_4

Čavle su sinoć pogodila tri obilna naleta kišnih padalina u razdoblju od 18 sati do 2 sata u noći. To praktički znači da se škola tri puta iznova punila vodom koja je nadirala izvana.

Posljedica_obilne_kise_Opcina_Cavle_3

"Bilo je strašno, ali nismo odustajali. Kada bi izbacili jednu količinu vode, nadirala je druga. Bilo je neopisivo, na trenutke se činilo neobranjivo. Nikad nismo vidjeli toliku količinu kiše u tako kratkom vremenu.", rekla je načelnica Ivana Cvitan Polić.

Tijekom noći spašavao se školski inventar, namještaj, klupe i stolice. Dio namještaja nažalost je uništen. I kotlovnica je bila pod vodom. Najgore je prošao novi krak škole i to učionice u suterenu te školska sportska dvorana. Kada se situacija normalizirala, nakon trećeg vala, vatrogasci i domar ostali su dežurati u školi do jutra.

Posljedica_obilne_kise_Opcina_Cavle_2

"Hvala svima koji su noćas spašavali našu školu. To su Dobrovoljna vatrogasna društva Čavle i Jelenje, Civilna zaštita općine Čavle i Primorsko-goranske županije, Komunalno društvo Čavle, tvrtke Libella i Dimšo, ravnateljici Crvenog križa Rijeke te neumornim spremačicama i najboljem domaru naše OŠ Čavle.", rekla je načelnica Ivana Cvitan Polić naglasivši da će zbog najavljenih novih većih oborina i dalje sve raspoložive službe biti u pripravnosti.

"Nadam se da oborine koje se najavljuju večeras i sutra neće biti istog intenziteta. No, mi smo spremni. Napravljen je zečji nasip kod parkirališta iza Čebuharove kuće za koji vjerujem da će pomoći ako bude trebalo.", dodala je načelnica.

Posljedica_obilne_kise_Opcina_Cavle_6
pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...