Svečano otvoren Poduzetnički inkubator KASPI Kastav

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 02.06.2022

Kaspi 2

Kuća Gmajnički preuređena je u objekt poduzetničkog inkubatora KASPI, u sklopu kojega će se pružati usluge građanima, odnosno novim i postojećim poduzetnicima.

Kastav - Danas je svečano otvoren Poduzetnički inkubator KASPI Kastav čime je i započela manifestacija Kastav Smart City. Otvorenju su nazočili Matej Mostarac, gradonačelnik Kastva, Vedran Kružić, ravnatelj Razvojne agencije PGŽ-a, Damir Medved, predstavnik tvrtke Ericsson Nikola Tesla i voditeljica Inkubatora Matea Cavrić.

Kuća Gmajnički površine 84m2 izrađena je između 16. i 18. stoljeća i smatra se zaštićenim kulturnim dobrom upisanim u Registar kulturnih dobara-Kulturno-povijesne urbane cjeline Kastva režima zaštite I. kategorije.

Kaspi-53948

U okviru projekta Kastav Smart Start, financiranog iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., temeljem poziva „Sustav start-up inkubatora na području Urbane aglomeracije Rijeka“ (KK.03.1.2.20.), ukupne vrijednosti 3.581.143,58 kuna, kuća Gmajnički preuređena je u objekt poduzetničkog inkubatora KASPI, u sklopu kojega će se pružati usluge građanima, odnosno novim i postojećim poduzetnicima. To uključuje korištenje potpuno opremljenog prostora u svrhu usvajanja novih znanja vezanih za poduzetničko obrazovanje i okruženje, zatim korištenje radnog prostora prema coworking konceptu rada, te korištenje konferencijske sobe za edukacijske i poslovne svrhe. Poduzetnički inkubator KASPI vrijedan je dodatak poduzetničkoj infrastrukturi grada Kastva.

Osim podrške drugih organizacija iz javnog sektora, poduzetnički inkubator KASPI također ima i podršku iz privatnog sektora. Točnije, ima glavnog tehnološkog partnera, a to je renomirana tvrtka Ericsson Nikola Tesla, koja je i opremila ovaj objekt sa suvremenom tehnologijom.

U sklopu Dana grada Kastva očekuje nas prvo izdanje manifestacije Kastav Smart City, koja će se održati 2. i 3. lipnja u Kastvu.

Kaspi 1

Teme prvog izdanja manifestacije su održivi razvoj, zelena tranzicija, pametno stanovanje i nove tehnologije. Na novoobnovljenom trgu Lokvina te u novim prostorima poduzetničkog inkubatora KASPI i inovacijskog laboratorija inoLAB, Kastav Smart City okupit će predstavnike javnog i privatnog sektora, tehnoloških tvrtki, akademske zajednice, arhitekte i urbaniste, znanstvenike, stručnjake i inovatore.
Iz zanimljivog programa izdvajamo Smart City Expo kutak na trgu Lokvina, u sklopu kojeg će se predstaviti CEKOM – Centar kompetencija za pametne gradove, Regionalna energetska agencija Kvarner i lokalne inicijative za građansku energetiku (Drenova i Veprinac).

PROGRAM

Četvrtak 2. lipnja:

Trg Lokvina 11:00 – 16:10 h Predstavljanje CEKOM-a i lokalnih inicijativa za građansku energetiku, Sudionici: CEKOM, lokalne inicijative za građansku energetiku (Drenova, Veprinac), REA, „Kavrer“ d.o.o.
11:00h – 12:30 h Keynote predavanja i panel rasprava Tema: Digitalna tranzicija privatnog sektora
KASPI – vođeni obilasci za građane od 14:00h do 15:00h i 17:00h do 18:00h (informiranje o inkubatora i njegovim aktivnostima)
15:00h – 16:00h Predavanje na temu Pokretanje poslovanja i osnovne poduzetništva (informacije o samozapošljavanju, mogućnostima financiranja, pisanje poslovnih planova na primjeru)
17:00h – 18:00h Predavanje na temu Zelene tranzicije za građane (informacije o mogućnostima, poticajima i isplativost ulaganja u sunčane elektrane za kućanstva

Petak 3. lipnja:

Trg Lokvina: 17:30h – 20:00h Panel rasprava na temu Razvoj gradova u kontekstu zelene i digitalne tranzicije u novom programskom razdoblju 2021.-2027.

Organizator manifestacije Kastav Smart City je Grad Kastav, uz pomoć partnera Regionalne razvojne agencije PGŽ – Prigoda, Sveučilišta u Rijeci i tvrtke Ericsson Nikola Tesla d.d.