Svečano otvorenje novog Društveno-vatrogasnog doma Kostrena

Autor: Marina Pauletić 02.05.2023

dvd_kostrena_

Potreba za izgradnjom društveno vatrogasnog doma u Kostreni, ističe se i planira desetljećima.

Kostrena - U petak, 5. svibnja održat će se svečanost otvorenja novog Društveno – vatrogasnog doma Kostrena čime će se označiti završetak radova na ovom vrijednom projektu, na koji je Kostrena, a osobito kostrenski DVD, čekao dugi niz godina! Blagdan sv. Florijana i Dan vatrogastva obilježit će na najljepši mogući način, useljenjem u nove prostore, uz poziv mještanima da im se pridruže u proslavi.

Društveno – vatrogasni dom vrijedan 1,8 milijuna eura izgrađen je sredstvima Općine Kostrena. Ugovoreni izvođač građevinskih radova bila je Zanatska zadruga Gradin iz Rijeke, a osim građevinskih radova, a navedenom iznosu obuhvaćeni su i troškovi opremanja kao i hortikulturnog uređenja okoliša koje bi trebalo završiti krajem svibnja. Vlastita sredstva u opremanje prostora i nabavku opreme uložit će i DVD Kostrena koji je tijekom godina štedio upravo za ovu namjenu.

dvd_kostrena-06142

Potreba za izgradnjom društveno vatrogasnog doma u Kostreni, ističe se i planira desetljećima, a činjenicom da je završen, i to u godini kada Kostrena obilježava važnu obljetnicu, osobito je zadovoljan kostrenski načelnik Dražen Vranić: „Raduje me, i ponosan sam, da je ovaj lijep i vrijedan projekt okončan upravo u godini kada Općina Kostrena obilježava 30 godina samostalnosti, čime se još jednom potvrdila opravdanost zalaganja svih zaslužnih za osamostaljenje Kostrene, koja se u posljednja tri desetljeća razvila u jednu od najuspješnijih i najrazvijenijih hrvatskih općina“.

Novi Društveno-vatrogasni dom nalazi se u najvećem kostrenskom naselju Paveki, na adresi Paveki 31 i dobro je prometno povezan sa svim dijelovima Kostrene. Smješten je na parceli od 2.500 četvornih metara i izveden kao zgrada na dvije etaže s 450 četvornih metara prostora po etaži i vatrogasnim tornjem. Osnovna namjena građevine je vatrogasni dom u kojem je nove prostore dobilo Dobrovoljno vatrogasno društvo Kostrena pa najveći dio prostora ima vatrogasnu namjenu dok dio prostora na katu ima društvenu namjenu i bit će namijenjen radu udruga.

U prizemlju zgrade nalazi se garaža za vatrogasna vozila te većina prostora potrebna za rad i boravak vatrogasaca. U dijelu prizemlja je i ulazni prostor sa stubištem za gornju etažu i podiznom rampom za osobe s invaliditetom i teškoćama u kretanju. Na katu se nalaze uredi DVD-a, dva dodatna ureda, predavaonica, društvena sala, garderoba, sanitarni čvorovi i pristup vatrogasnom tornju. Na zgradu će biti postavljena i elektrotehnička sirena za uzbunjivanje, povezana u sustav javnog uzbunjivanja 112.

Protokolarna svečanost otvorenja i blagoslov održat će se u petak, 5. svibnja u jutarnjim satima dok će u popodnevnim satima DVD Kostrena organizirati dobrodošlicu i zabavu za prijatelje i mještane.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...