Svečano u općini Čavle, u grobnički Kaštel dolazi potomak Frankopana

Autor: Tara Tomić 29.04.2024

kastel-grobnik

Uz Dan općine i Filipju nastavlja se slavljenički tjedan, kaštel i Frankopani u fokusu proslave

Grobnik - U utorak, 30. travnja, u grobničkom Kaštelu, ususret blagdanu sv. Filipa i Jakova održat će se nova manifestacija pod nazivom Frankopanski krug u organizaciji Katedre Čakavskog sabora Grobnišćine. Bit će to zanimljivi povijesni, kulturno-zabavni i gastronomski događaj.


Tog dana obilježit će se pogibija Frana Krste Frankopana i Petra Zrinskog, a posebnost je što će događanju nazočiti potomak Frankopana. Naime, udruga Frankopanska straža planira se dolazak markiza Giordia Frangipanea u Kaštel Grobnik. Istog dana od 16.30 sati na dalje uz potporu Primorsko-goranske županije i Općine Čavle, posjetitelje očekuju dvije inspirativne interpretacijske šetnje, zanimljivo predavanje, uprizorenje posljednjih trenutaka Petra Zrinskog u tamnici i razgledavanje impresivne izložbe „Upoznajmo Frankopane“. Posjetitelji će moći razgovarati s Frankopanima, fotografirati se s njima, a bit će tu i prigodni ugostiteljski program te koncert Zoran Majstorović s njegovim triom, a povodom Svjetskog dana jazza.

frankopanska_straza-59637

Središnja proslava blagdana sv. Filipa i Jakova održava se 1. svibnja, a svečane svete mise bit će služene u 8, 10.30 i 18 sati. Istog dana za sve ljubitelje kulture i povijesti bit će u 10 i 11 sati organizirane još dvije vođene šetnje sa posjetom izložbi „Putovima Frankopana“. Glazbeno društvo Spinčići tradicionalno će svirati budnice po cijeloj općini u povodu Prvog maja. Održat će se i boćarski turnir BK Frankopan, a u 10.30 sati i podjela prvomajskog fažola, ovoga puta na jogu.

Subotu 4. svibnja u 16 sati organizira se Hodeć do Grada Grobnika s polaskom iz centra Čavala te besplatnim „obedom po domaću“. Nakon toga, od 17 sati u Kaštelu Grobnik održat će se Craft fest Grobnik u organizaciji udruge Palentar uz glazbu Old School Banda i bogatu tombolu.

Sva ova događanja organiziraju Općina Čavle, Primorsko-goranska županija, Turistička zajednica Općine Čavle, Katedra Čakavskog sabora Grobnišćine, udruga Praesidio Frangipanis- Frankopanska straža i udruga Palentar.

Inače, podsjetimo da Općina Čavle, budući da ima dvije župe na svom teritoriju, parnim godinama Dan općine slavi na Filipju, a neparnim godinama u kolovozu na Bartoju, blagdan sv. Bartola. Proslava ovogodišnjeg Dana općine počela je svečanom sjednicom Općinskog vijeća Općine Čavle u petak. Na svečanoj sjednici u nazočnosti mnogih uzvanike tradicionalno su bili i dragi gosti iz prijateljske općine Cernik u Slavoniji, a dodijeljena su i dva općinska priznanja, godišnja nagrada koju je dobio Slobodan Marelja Bošnjak dok je nagrada za izuzetna postignuća dodijeljena prim.dr. Vojku Mavrincu.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...