U Delnicama održan prvi Forum jedinica lokalne samouprave brdsko-planinskih područja

Autor: Marina Pauletić 08.11.2023

forum_delnice_foto_pgz Foto: PGŽ

Skup je okupio više od 50 čelnika hrvatskih brdsko-planinskih lokalnih samouprava.

Delnice - Pod nazivom „Kvaliteta života u brdsko-planinskim područjima“, u Delnicama je održan Forum jedinica lokalne samouprave brdsko-planinskih područja, prvi susret ovakve vrste na razini cijele Hrvatske. Razgovaralo se o specifičnosti života u gorskim krajevima te mjerama i poticajima za dostizanje boljeg životnog standarda.

Skup, u organizaciji Grada Delnice, ujedno i incijatora Foruma, i Regionalne razvojne agencije PGŽ, okupio je više od 50 čelnika hrvatskih brdsko-planinskih lokalnih samouprava, a o iskustvima sličnih planinskih područja govorili su i predstavnici Italije.

U ime Primorsko-goranske županije, nazočne je pozdravio župan Zlatko Komadina koji je ukazao na potrebu donošenja poreznih olakšica kako bi se stimulirale investicije i naseljavanje u brdsko-planinske krajeve.

„Bili smo svjedoci svih mijena u donošenju zakonske regulative. Od prvog zakona o brdsko-planinskim područjima koji je ukinut i potom novog, koji je po različitim kriterijima obuhvatio oko 80 gradova i općina, ali čini se da se operacionalizacija tog zakona nije previše pokrenula. Stvari su jednostavne i treba se ugledati na uspješne primjere u drugim zemljama. Potrebno je stimulirati ljude kroz povoljniji život na ovom području, poput poreznih olakšica i ulagačima i građanima“, rekao je župan i dodao da je Primorsko-goranska županija u posljednjih deset godina uložila četiri milijuna eura u 150 projekata gradova i općina s područja Gorskog kotara, a daljnja ulaganja koči visoka decentralizacija i stalna ograničenja rasta županijskog proračuna, no unatoč tome, zaključuje župan, zajedno ćemo se boriti dalje.

Državna tajnica Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Spomenka Đurić rekla je kako vode brigu o jednolikom razvoju svih hrvatskih regija, počevši od zakona o brdsko planinskim područjima iz 2018. čije mjere neke jedinice lokalne samouprave baštine i danas, ali su i korisnice drugih programa i mjera koje se provode u ministarstvu.

„Posebno bih naglasila da mi je drago što su prepoznate važnost umrežavanja i razmjene iskustava i jačanja kapaciteta svih nas koji sudjelujemo u ovom procesu, a nikada više sredstava nije bilo na raspolaganju ovim područjima s geografskim posebnostima“, istaknula je Đurić.

Gradonačelnica Delnica Katarina Mihelčić uvodno je navela da gradonačelnici i načelnici s područja Gorskog Kotara redovito održavaju koordinacije s ciljem iznalaženja kvalitetnijih rješenja problema koji su im vrlo slični.

„Svjesni smo da svaki investitor kada dolazi na naša područja uviđa činjenice poput slabe prometne povezanosti, povećanih troškova za zimsko održavanje, grijanje i brojne druge stavke kojima zapravo postajemo nekonkurentni, bez obzira što o tome govori indeks razvijenosti. Prosječni troškovi života u brdsko-planinskim područjima prelaze prosjek Republike Hrvatske, dok su prosječna primanja niža od prosjeka. Svih koji su odabrali za život Gorski Kotar stavlja u poziciju građana drugog reda što jasno daje do znanja zašto ljudi odavde odlaze, odnosno zašto ne žele doći. Mislim da je cilj kreirati mjere kojima bi zadržali postojeće stanovništvo pa onda privući na doseljavanje mlade obitelji. Samo ako zadržimo stanovnike u našem kraju onda ćemo moći i razvijati naš kraj. Programi na koje se možemo javljati najčešće zahtijevaju i dodatnu alokaciju sredstava u našim već sad prenapregnutim proračunima i ne dozvoljavaju nam pokretanje neophodnih projekata. Vidimo da pomaka ima, ali to znači da bi ove vrlo vrijedne programe trebalo još malo doraditi i učiniti malo pogodnijima za implementaciju na našim područjima“, rekla je gradonačelnica izrazivši nadu da će ovaj susret postati tradicija.

U nastavku foruma održane su panel rasprave na kojima su, uz ostalo, predstavnici Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a predstavili mjere i natječaje na koje će biti moguće kandidirati se u 2024. godini, a vezani su uz mogućnosti povećanja kvalitete života u brdsko-planinskim područjima.

Forumu su u ime PGŽ-a prisustvovali i zamjenik župana Petar Mamula te resorni pročelnik Ljudevit Krpan.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...