U Grobničkom kaštelu oživljava povijest

Autor: Marina Pauletić 24.04.2024

kastel_grad_grobnik_2023__5_

Obitelji Frankopan i Zrinski neraskidivo su vezane uz naš kraj.

Grobnik - U utorak, 30. travnja na spomendan pogibije Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana u frankopanskom kaštelu Grobnik, u organizaciji Katedre Čakavskog sabora Grobnišćine, održava se manifestacija „Frankopanski krug: Još odjekuje slava Frankopana“. Cilj ove manifestacije jest obilježavanje tog nemilog događaja, ali i skretanje pozornosti na one manje poznate dane slave, kad je frankopanske kaštele resila raskoš koju je danas teško i zamisliti!

Uz potporu Primorsko-goranske županije i Općine Čavle, posjetitelje očekuje zanimljivo predavanje, inspirativne interpretacijske šetnje, uprizorenje posljednjih trenutaka Petra Zrinskog u tamnici, ili razgledavanje impresivne izložbe „Upoznajmo Frankopane“. Da ne bude sve tako ozbiljno moći ćete porazgovarati s Frankopanima koji su zaplovili kroz vrijeme kako bi se mogli fotografirati s posjetiteljima, a bit će tu i prigodni ugostiteljski program kojeg osigurava Mamma Mia fine dining. Na kraju sve će uresiti koncert Zoran Majstorović tria posebno prilagođen tako da svojim programom objedinjuje spomen na Frankopane i Međunarodni dan jazza koji se obilježava istoga dana.

frankopasnki_advent_grad_grobnik__2__01 Foto: arhiva

Obitelji Frankopan i Zrinski neraskidivo su vezane uz naš kraj. Gotovo je nemoguće zamisliti ijedan ozbiljniji povijesni ili kulturni događaj koji nije usko povezan uz njihovo ime. Bili su graditelji koji su sagradili lanac kaštela koji se proteže od Grobnika do Novoga Vinodolskog, mecene pa i poznati stvaratelji umjetničkih djela, čuvari hrvatskog jezika i glagoljice, promicatelji znanja, čuvari vjere i branitelji zemlje. A o njima tako malo znamo… Još se nešto malo zna o sudbonosnom danu 30. travnja 1671. kad je životni put ovih obitelji naprasno prekinut, ali o onim slavnim danima kad je obitelj Frankopan činila jednu od zapaženijih obitelji na europskoj plemićkoj sceni zna se vrlo malo. O tim slavnim danima kad je grobničkim kaštelom koračao veliki Bernardin Frankopan govorit će prof. dr. sc. Marijan Bradanović.

Što se obilježava? - Spomendan pogibije Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana

Gdje se obilježava? – Frankopanski kaštel Grobnik, Trg Zrinskih i Frankopana 1, Grad Grobnik

Kada? - Od 16:00 do 23:00

Što sve možemo očekivati?

1. Prigodne interpretacijske šetnje Kaštelom uz dramatizaciju posljednjih trenutaka Petra Zrinskog u tamnici kad je napisao najpotresnije oproštajno pismo svojoj supruzi Katarini Frankopan poznatije kao „Moje drago serce“.

Prva šetnja od 16:30 do 17:30, druga šetnja od 18:00 do 19:00.

Mjesto okupljanja: plato ispred crkve sv. Filipa i Jakova u Gradu Grobniku.

2. Izložba „Upoznajmo Frankopane“ – Galerija suvremene likovne umjetnosti Grobnik

3. Predavanje o Bernardinu Frankopanu i grobničkom kaštelu prof. dr. sc. Marijan Bradanović – 19:00 – Južna kula

4. jazz koncert Zoran Majstorović trio posvećen Frankopanima. Izvodit će se skladbe koje potječu iz vremena Frankopana, uključujući tradicijske i autorske skladbe nadahnute tradicijskom glazbom Kvarnera i Istre. Početak 20:15

frankopasnki_advent_grad_grobnik__4__01 Foto: arhiva

Posjetitelji će se moći fotografirati i porazgovarati s Frankopanima iz Kluba prijatelja Grada Trsata, a očekuje ih i prigodnu ugostiteljsku ponudu iz Mamma Mia fine dining.

„Ne propustite ovu jedinstvenu priliku za uživanje u bogatoj baštini Frankopana i otkrivanje tajni grobničkog kaštela!“, poručuju organizatori.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...