U Kastvu održana javna tribina „Starost se tiče svih nas“ u sklopu projekta SeniORNI

Autor: Sandra Turkalj 20.09.2022

Javna_tribina_Kastav_-_Starost_se_tice_svih_nas,_SeniORNI_2

U prepunoj Gradskoj vijećnici Grada Kastva održala se javna tribina „Starost se tiče svih nas“

Kastav - Grad Kastav je, zajedno s partnerima na projektu - Udrugom umirovljenika i starijih osoba Kastav te s Gradskim društvom Crvenog križa Rijeka, u prepunoj Gradskoj vijećnici održao javnu tribinu „Starost se tiče svih nas“. Tribina je održana u sklopu projekta SeniORNI, sufinanciranog sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda. Riječ je o prvoj od tri javne tribine koja je organizirana u sklopu kampanje usmjerene na podizanje svijesti javnosti o važnosti razvoja izvaninstitucijskih socijalnih usluga za starije osobe.

Pozdravni govor prisutnima uputio je zamjenik gradonačelnika Dean Jurčić, nakon kojeg su uslijedila izlaganja. Uvodno izlaganje o projektu održala je voditeljica projekta Martina Voštić iz Grada Kastva, nakon čega je Helena Glibotić Kresina iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko – goranske županije održala predavanje „Starenje-javnozdravstveni izazov društva“. Ružica Ninić, socijalna radnica iz Centra za socijalnu skrb Rijeka govorila je o izvaninstitucijskim uslugama za starije osobe, a programska koordinatorica projekta, Ana Delonga iz Gradskog društva Crvenog križa Rijeka, predstavila je provedene projektne aktivnosti i planove za nadolazeće razdoblje.

Psihologinja iz Udruge umirovljenika i starijih osoba Kastav - Dušica Branković svojim je izlaganjem pod naslovom „Imamo li pravo na ljepšu starost?“ otvorila brojna pitanja:

Je li rješenje da starija osoba brine o svom nemoćnom i bolesnom partneru?

Je li realistično očekivati da djeca svakodnevno skrbe o svojim nemoćnim i bolesnim roditeljima?

Što mogu članovi obitelji učiniti za svoje starije, kojima je zaintrigirala prisutne i potaknula na razmjenu osobnih iskustava.

Javna_tribina_Kastav_-_Starost_se_tice_svih_nas,_SeniORNI_1

Nakon svih izlaganja, fizioterapeutkinja iz Udruge umirovljenika i starijih osoba Kastav Nikolina Raspor, sveprisutne je razgibala s nekoliko vježbi i pozvala da se priključe svakodnevnom vježbanju u prostoru Udruge.

U sklopu javne kampanje, održat će se i radionica „DRUŽITI SE = KVALITETNO ŽIVJETI“ u četvrtak 22. rujna u 9 sati u prostoru Udruge umirovljenika i starijih osoba Kastav, Rubeši 65.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...