U novom EU financijskom razdoblju brdsko-planinskim područjima na raspolaganju tri milijarde kuna

Autor: Nikola Cvjetović 08.09.2022

U novom EU financijskom razdoblju brdsko-planinskim područjima na raspolaganju tri milijarde kuna

U okviru dvije panel rasprave, stručnjaci su raspravljali o potencijalima ulaganja u društvenu turističku i poslovnu infrastrukturu u Gorskome kotaru, te razvoju pametnih i održivih sela, a predsjednik Venetian Cluster-a, Gian Angelo Bellati predstavio je primjere različitog utjecaja poticajne porezne politike na razvoj brdsko-planinskih područja u Italiji.

Delnice - Sa svrhom upoznavanja svih relevantnih dionika s najboljim europskim politikama i mjerama na ruralnim područjima te stvaranja preduvjeta pametnog i održivog razvoja brdsko-planinskih područja, u Radničkome domu u Delnicama održana je konferencija „EU dan u Gorskom kotaru.

Uz sudjelovanje više međunarodnih eksperata te predstavnika Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije predstavljene su aktualne javne politike te potencijalni izvori financiranja u sklopu financijskog okvira EU za razdoblje 2021.-2027 kao i primjeri uspješne prakse europskih zemalja primjenjivi u Gorskome kotaru.

Sudionicima konferencije u organizaciji Primorsko-goranske županije i Regionalne razvojne agencije PGŽ – PRIGODA, uvodno se obratio zamjenik župana Vojko Braut izrazivši zadovoljstvo činjenicom da će u budućnosti biti moguće osloniti se na europska sredstva za poboljšanje kvalitete života građana.

„Posebno me veseli da će se fondovi moći koristiti i za investicije u zdravstvo, što bi se teško bez pomoći države i europskih sredstava moglo realizirati. Primorsko- goranska županija misli i brine o Gorskom kotaru, a u posljednja dva mandata u području Gorskoga kotara PGŽ je uložila otprilike 400 milijuna kuna, ne uključujući decentralizirana sredstva, za zdravstvo, primarnu zdravstvenu zaštitu, školstvo, ali i ulaganja kroz naše fondove za javnu infrastrukturu, javne projekte i posebno ceste važne za Gorski kotar“, naveo je zamjenik Braut najavivši da će se iduća sjednica Županijske Skupštine održati upravo na temu Gorskoga kotara.

Ravnatelj PRIGODA-e Vedran Kružić naglasio kako je nova financijska perspektiva EU fondova prigoda da se kroz natječaje osigura ulaganje u turističku, društvenu te posebno poslovnu i obrazovnu infrastrukturu na području Gorskog kotara s ciljem poticanja razvoja ključnih gospodarskih sektora poput drvne industrije, proizvodnje i turizma.

„Javne politike i projekti koji su u pripremi za svoj cilj moraju imati otvaranje novih kvalitetnijih radnih mjesta te podizanje kvalitete i standarda života za stanovnike Gorskog kotara kao jedine garancije očuvanja života i održivog upravljanja resursima na ovom području. Ovaj događaj stavlja problematiku i potencijale Gorskog kotara u fokus kreatora javnih politika”, naveo je.

U ime domaćina, konferenciju je pozdravnim govorom podržala i Katarina Mihelčić, gradonačelnica Grada Delnica, a ispred Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, državna tajnica Spomenka Đurić predstavila potencijalne izvore financiranja iz EU fondova.

Istaknula je kako je u novom financijskom razdoblju EU, po prvi put programiranje napravljeno tako da su posebna sredstva od tri milijarde kuna, u okviru Integriranog teritorijalnog programa ili programa Konkurentnost i kohezija, izdvojena za projekte u brdsko-planinskim područjima. Predstavila je i financijski okvir novog razdoblja EU fondova i Mehanizma za oporavak i otpornost, naglasivši da je na raspolaganju i 66 milijuna eura kroz Plan industrijske tranzicije za potpore poduzetnicima i potpornim institucijama baš namijenjenim brdsko-planinskim područjima.

U okviru dvije panel rasprave, stručnjaci su raspravljali o potencijalima ulaganja u društvenu turističku i poslovnu infrastrukturu u Gorskome kotaru, te razvoju pametnih i održivih sela, a predsjednik Venetian Cluster-a, Gian Angelo Bellati predstavio je primjere različitog utjecaja poticajne porezne politike na razvoj brdsko-planinskih područja u Italiji.

Uvodno izlaganje održala je i Ann-Sofie Backgren, stručnjakinja za pametne razvojne politike u ruralnim krajevima nordijskih zemalja koja je istaknula izazove u budućnosti poslovanja i rada u ruralnim krajevima, trendove koji utječu na razvoj poput mobilnosti, socijalnih usluga, infrastrukture te uspješne politike EU-a koje se primjenjuju na regionalni razini.

Ispred Primorsko-goranske županije konferenciji je prisustvovao i zamjenik župana Petar Mamula dok je resorni pročelnik Ljudevit Krpan sudjelovao u panel raspravi.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...