[U OKU KAMERE] CIJENE OTIŠLE U NEBO Trgovci na sve načine zamjenjuju osnovne vrste goriva znatno skupljim premium gorivima

Autor: Nikola Cvjetović 29.06.2022

benzinska postaja cijene 2022  1

Opatija - Povećanje cijene naftnih derivata prisililo je nedavno Vladu na fiksiranje cijena, ali i dovelo dio trgovaca do granice rentabilnosti. Vlada je posljednjim intervencijama zadržala cijene goriva na 13,50 kuna za litru benzina i 13,08 za litru dizela što je većini građana već sada neizdržljivo. Ipak, kolike bi bile cijene bez vladinih intervencija dobro nam pokazuju cijene takozvanih premium goriva koje su u Hrvatskoj probile granicu od čak 16 kuna za litru koliko iznosi dizel, dok je za litru eurosupera potrebno izdvojiti 15,15 kuna.

benzinska postaja cijene 2022  4

- Cijene osnovnih vrsta goriva "zamrzavaju se" iduća dva tjedna na svim benzinskim postajama izvan autocesta. To znači na 94% postaja od ukupno 961, istaknuo je premijer Plenković prilikom predstavljanja mjere te dodao da 'ovakva mjera pridonosi zaštiti standarda hrvatskih građana i gospodarstva te omogućuje intenzivnu turističku sezonu', ali i napomenuo da različite cijena goriva ne bi trebale izazvati gužve u gradovima zbog izlaska turista s autocesta.

- To nije realno. Dio ljudi možda to i napravi, ali to će biti mali postotak, poručio je tom prilikom premijer Plenković.

benzinska postaja cijene 2022  2

No, da su se i trgovci koji nisu na autocestama počeli 'snalaziti' pokazuju primjeri iz turističkih gradova. Tako su primjerice na pumpama u Opatiji dostupne pretežno premium vrste gorive, a najdalje se otišlo sa skidanjem 'pištolja' za točenje osnovnih vrsta goriva koje je Vlada RH zamrznula i ostavljanjem mogućnosti točenja isključivo skupih premium goriva.

Stoga obratite pažnju na cijene prilikom točenja goriva, obzirom da su na agregatima osnovne vrste goriva zamijenili premium gorivima ili ih uopće po novome nemaju u ponudi. Jer razlika od dvije ili tri kune po litri, ovisi o kojem gorivu se radi, može ostati u takujinu.

benzinska postaja cijene 2022  3

Također, nedavno su se oglasili iz INA-e priopćenjem u kojem tvrde da nema nikakvih problem s opskrbom.

- Ovim putem želimo ponovno istaknuti da sigurnost opskrbe tržišta gorivom nije ugrožena jer INA kontinuirano osigurava opskrbu svojih veleprodajnih i maloprodajnih kupaca. Isto tako moguće je da u danima prije promjena cijena na pojedinim lokacijama bude pojačana potražnja za naftnim derivatima koja znatno premašuje uobičajene potrebe, što stvara pritisak na logističke i transportne kapacitete. U takvim situacijama kompanija interventno, u skladu s logističkim kapacitetima, opskrbljuje kupce i maloprodajna mjesta svim vrstama goriva kako ne bi došlo do nestašice goriva na niti jednom maloprodajnom mjestu, objavili u iz INA-e nedavno.

benzinska postaja cijene 2022  5