U sklopu Drugog švicarskog doprinosa osigurana dodatna sredstva za poboljšanje vodoopskrbe u Gorskom kotaru

Autor: Marina Pauletić 19.10.2022

svicarska_konfederacija

Veleposlanik Švicarske konfederacije istaknuo je snagu partnerstva Švicarske i Hrvatske.

GORSKI KOTAR - Predstavnici Švicarske konfederacije, švicarski veleposlanik i ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU, obišli su 19. listopada sustav vodoopskrbe i odvodnje grada Delnica te
općina Fužina i Brod Moravice, projekt sufinanciran sredstvima iz prvog Švicarsko-hrvatskog programa suradnje.

Povod za posjet bilo je potpisivanje Okvirnog sporazuma između RH i Švicarskog saveznog vijeća o provedbi Drugog Švicarskog doprinosa odabranim državama članicama Europske unije. Drugi Švicarski doprinos predstavlja nastavak uspješne provedbe projekata u sklopu prvog Švicarsko-hrvatskog programa suradnje, gdje su već vidljivi brojni pozitivni rezultati.

„Veliko mi je zadovoljstvo što smo jučer, u godini kada se slavi 30. obljetnica uspostavljanja diplomatskih odnosa Švicarske i Hrvatske, potpisali Drugi švicarski doprinos koji će trajati do 2029. i vrijedan je 45,7 milijuna švicarskih franaka. Danas ćemo u terenskom obilasku vidjeti i konkretne rezultate poboljšanja vodoopskrbe i odvodnje u Delnicama, Fužinama i Brod Moravicama“, izjavila je ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Nataša Tramišak, dodavši kako Vlada također ulaže sredstva u brži razvoj brdsko-planinskih i potpomognutih područja u Hrvatskoj, za koje je namijenila 470 milijuna eura.

Veleposlanik Švicarske Konfederacije, Urs Hammer, istaknuo je kako je provedba projekata iz prve faze izvrstan primjer snage partnerstva naše dvije zemlje. „Do kraja 2029. nadamo se da ćemo dodatno poboljšati kvalitetu života građana na ovom području i omogućiti održivi gospodarski i okolišni razvoj te pružiti visoku kvalitetu usluge u vodoopskrbi u Gorskom kotaru. Ulaganja će ujedno pomoći zaštiti okoliša, prvenstveno podzemnih voda“, dodao je veleposlanik Hammer.

Republika Hrvatska i Švicarska već godinama uspješno surađuju na provođenju Švicarsko-hrvatskog programa suradnje, u sklopu kojeg se realizira 11 projekata u ukupnom iznosu od 300 milijuna kuna. Većina tog iznosa ulaže se upravo u projekte poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...