U Viškovu održana svečanost povodom obilježavanja blagdana sv. Mateja

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 21.09.2022

svecanost_povodom_blagdana_sv__Mateja__2_

Učenik generacije 2021./2022. Osnovne škole Sveti Matej Viškovo je Mario Vranković, učenica generacije 2021./2022. Osnovne škole Ivan Zajc Rijeka je Petra Petelin, a učenik generacije 2021./2022. Osnovne škole Podmurvice je Neo Vidmar.

Viškovo - U sportskoj dvorani Osnovne škole Sveti Matej Viškovo sinoć je održana svečanost povodom obilježavanja blagdana sv. Mateja, zaštitnika Općine Viškovo. Na svečanosti su uručene nagrade učenicima generacije i odličnim učenicima školske godine 2021./2022. koji su tijekom svim osam godina osnovnoškolskog obrazovanja postigli odličan uspjeh. Ove godine Viškovo ima tri učenika generacije s prebivalištem na području Općine. Učenik generacije 2021./2022. Osnovne škole Sveti Matej Viškovo je Mario Vranković, učenica generacije 2021./2022. Osnovne škole Ivan Zajc Rijeka je Petra Petelin, a učenik generacije 2021./2022. Osnovne škole Podmurvice je Neo Vidmar. Osim njih, još je 36-ero učenika tijekom svim osam godina osnovnoškolskog obrazovanja postiglo odličan uspjeh.

U uvodnom obraćanju općinska načelnica Sanja Udović izdvojila je najvažnije projekte koji su se u Viškovu realizirali u protekle tri godine otkako ovakve svečanosti nije bilo zbog pandemije, naglasivši kako se Viškovo nalazi u investicijskom ciklusu u kojem će se u sljedećih nekoliko godina investirati gotovo milijardu kuna.

„Prije nekoliko mjeseci Komunalno društvo Vodovod i kanalizacija počelo je s realizacijom najveće investicije od nastanka naše općine. Riječ je o EU projektu „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka“ pa će se u sljedećih 5 godina u Viškovu kroz taj projekt investirati 227 milijuna kuna. Izgradit će se 40 kilometara sustava odvodnje otpadnih voda i 20-ak kilometara nove vodovodne mreže. Krenuo je i dugoočekivani EU projekt sanacije crne jame Sovjak koji će trajati nekoliko godina i vrijedan je oko 400 milijuna kuna gdje je nositelj projekta, investitor i naručitelj sanacije Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Ovdje se moram dotaknuti i Centra za gospodarenje otpadom Marišćina čijim radom nismo zadovoljni jer povremeno i dalje ima negativan utjecaj na stanovništvo. Marišćina je nažalost, rezultat lošeg i neučinkovitog sustava gospodarenja otpadom kojeg država nikako da posloži na način da ima glavu i rep. Što se tiče ulaganja u cestovnu infrastrukturu, moram spomenuti zahtjevnu rekonstrukciju ceste Mladenići-Ronjgi koju smo uspješno priveli kraju. Izgradili smo javnu površinu Marinići pa je naše najveće naselje poprimilo sasvim novi izgled. Isto će za nekoliko mjeseci dobiti i sam centar Viškova jer su upravo u tijeku radovi na izgradnji petog rotora kod skretanja za Mladeniće. Kroz urbanističko-arhitektonsko uređenje centra Viškova uz novi rotor projektirano je i uređenje cjelokupnog okolnog prostora pa će ova frekventna zona izgledati ljepše, modernije i urbanije. Kad govorimo o Viškovu kao sredini izrazito poduzetničkog duha, moramo posebno naglasiti naše snažno, otporno i prilagodljivo gospodarstvo koje se uspješno nosi sa svim izazovima, pa tako i s pandemijom. Na području Viškova aktivno je nešto manje od 1100 gospodarskih subjekata. Impuls daljnjem razvoju gospodarstva na području općine prije svega bit će EU projekt nove Radne zone Marišćina K-2 na kojoj su radovi počeli prije nekoliko mjeseci. Sljedeće godine zainteresiranim gospodarskim subjektima bit će na raspolaganju 17 i pol tisuća četvornih metara platoa, opremljenih svom potrebnom infrastrukturom. Nastavit ćemo i s našim sveobuhvatnim programom potpora i subvencija za poticanje razvoja gospodarstva i smanjenja nezaposlenosti", rekla je između ostalog općinska načelnica.

svecanost_povodom_blagdana_sv__Mateja__1_

Nazočnima se obratio i predsjednik Općinskog vijeća Općine Viškovo Bojan Kurelić.

„Glavne zvijezde ove svečanosti su naša djeca i to ona koja su svojim trudom i radom zaslužila svoje mjesto među najboljim učenicima i učenicima generacije. Fokus nam svima mora biti upravo na njima i to ne samo danas i ne samo za vrijeme ove svečanosti dok im budemo uručivali nagrade za njihove odlične školske uspjehe. Kao izabrani predstavnici građana u ljudima i djecom najbogatijoj Općini u Hrvatskoj dužnost nam je osigurati uvjete za kvalitetan život svih svojih sugrađana, a ponajviše naše mladosti, djece i mladih obitelji. Apsolutno smo svjesni da u našoj općini nema dovoljno kapaciteta u predškolskim ustanovama za svu našu djecu kao i da je ova naša škola premala za sve naše školarce. Činjenica da imamo skoro pa jednak broj nagrađenih izvrsnih učenika koji su polaznici naše Osnovne škole Svet Matej kao i učenika drugih osnovnih škola to jasno i potvrđuje. Izgradnja dodatnih predškolskih kapaciteta kao i gradnja nove škole primarni su projekti na kojima smo spremni raditi zajedno s izvršnom vlasti na svim razinama i oko tih projekata nema prostora za bilo kakve političke podjele ili nesuglasice. Jedino zajedničkim angažmanom možemo ostvariti upravo te za općinu najbitnije projekte zbog toga i je Općina Viškovo jedna od rijetkih jedinca lokalne samouprave u kojoj sasvim solidno funkcionira kohabitacija između parlamentarne i izvršne vlasti. Na kraju ovog mog obraćanja želim iskoristiti priliku i čestitati svim nagrađenim izvrsnim učenicima i učenicima generacije“, naglasio je Bojan Kurelić.

Zamjenik župan Primorsko-goranske županije Vojko Braut naglasio je kako Općina Viškovo i Primorsko-goranska županija njeguju dugu ljubav, koja traje od osnivanja Općine i Županije i kako je u to vrijeme ostvaren niz projekata i pozitivnih stvari za mještane i mještanke Viškova.

„Nastavit ćemo raditi u tom smjeru. Načelnica je spomenula silne projekte, a ja ću izdvojiti projekt nove osnovne škole i Kuće halubajskega zvončara u kojima sudjeluje i Županija“, istaknuo je Vojko Braut.

Mons. Ivan Nikolić, župnik župe sv. Mateja u Viškovu kazao je kako proslava blagdana zaštitnika ima i svoj duhovni i svjetovni dio, a što se ocrtalo i u život samog svetog Mateja koji je najprije bio po zanimanju carinik, a u susretu s Isusom postao je njegov učenik i apostol.

Na sinoćnjoj svečanosti dodijeljene su i nagrade najboljima na Izboru za najljepše uređenu okućnicu i balkon u organizaciji Turističke zajednice općine Viškovo. U kategoriji najljepše uređene okućnice prvo mjesto osvojila je Jasminka Colnar, drugo mjesto Slavica Vukojević, a treće Danijela Petrc. Za najljepše uređen balkon prvo mjesto osvojila je Tanja Iskra Katić, drugo Dora Klobas, a treće Igor Stojanović.

U zabavnom dijelu programa nastupila su djeca iz Osnovne škole Sveti Matej - Tara Miholjević, Lucija Jurić, Ivan i Marta Sušanj, Amarie i Alessia Kero, Lovro Peran uz mentorstvo magistre glazbene umjetnosti Vesne Martić koji su izveli pjesmu „Sami“ od The B inside snimljenu u sklopu projekta PjesmaRIca 2. Državnu himnu i svečanu pjesmu Primorsko-goranske županije izvela je klapa Liburnia dok su po završetku službenog dijela programa nastupili gitarist i skladatelj Spartaca Črnjarića uz pjevačicu Majdu Marenči.