U Viškovu uspješno završena tri projekta za starije i nemoćne osobe u vrijednosti od oko 600.000 eura

Autor: Nikola Cvjetović 28.06.2023

javna_povrsina_Marinici_viskovo

U sklopu projektnih aktivnosti, među ostalim, zaposleno je 6 gerontodomaćica koje su u proteklih 18 mjeseci pomagale starijim i nemoćnim osobama u obavljanju svakodnevnih životnih aktivnosti.

Viškovo - Projekt „Pomoć i podrška starijim osobama kroz razvoj izvaninstitucijskih socijalnih usluga“ čiji je nositelj Udruga umirovljenika Viškovo, a partner Općina Viškovo uspješno je priveden kraju. Projekt je vrijedan nešto više od 263 tisuće eura i u cijelosti je financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda. Provedba je počela u srpnju 2021. godine, a dvogodišnje projektne aktivnosti završavaju ovih dana.


U sklopu projektnih aktivnosti, među ostalim, zaposleno je 6 gerontodomaćica koje su u proteklih 18 mjeseci pomagale starijim i nemoćnim osobama u obavljanju svakodnevnih životnih aktivnosti. Pomagale su im u dostavi namirnica, lijekova, održavanju osobne higijene i čistoće stambenog prostora. Nerijetko bi im pomagale u pripremi obroka, ali i provodile vrijeme s korisnicima i time pružile iznimno važnu socijalnu podršku. Osim gerontodomaćica, za trajanja projekta zaposlena je i koordinatorica gerontodomaćica te voditeljica projekta. Također je, u sklopu projektnih aktivnosti, temeljito obnovljen prostor Udruge umirovljenika, nabavljena je uredska oprema kao i računala za održavanje informatičkih radionica u sklopu projekta. Isto tako, zainteresiranim korisnicima koji pripadaju ciljanoj skupini, pružala se stručna psihosocijalna podrška te pravna savjetovanja za osobe kojima je trebao savjet pravnika. Održavale su se i kreativne radionice, a korisnici su odlazili na izlete i kazališne predstave. Sve aktivnosti za korisnike su bile besplatne jer su za njihovu provedbu osigurana sredstva od strane Europskog socijalnog fonda.

„Gerontodomaćice su uslugu Pomoć u kući pružile 74-ero korisnika u 8823 navrata čime smo višestruko premašili ciljanu brojku od 2520 posjeta korisnicima. Organizirano je i 20 usluga psihosocijalne pomoći u obliku individualnih savjetovanja, grupnih psihoterapijskih radionica, mindfulnessa i slično te 21 usluga pravnog savjetovanja i pomaganja. Održavale su se i medicinske vježbe za korisnike koje su se odvijale 2 puta tjedno kroz 20 mjeseci. Iznimno dobro je prihvaćena i škola plesa za korisnike koja se jednom tjedno tijekom 4 mjeseca održavala u Domu hrvatskih branitelja. 10-ak korisnika pohađalo je ukupno 270 sati kreativnih radionica, a brojni su korisnici pohađali i tečaj informatike i naučili koristiti moderne tehnologije. U sklopu projekta organizirana su 4 izleta za ciljanu skupinu te dvije kazališne predstave. Sve ovo navodim jer je iz ovih brojki više nego jasno da je projekt polučio izvrsne rezultate i poboljšao kvalitetu života osoba starijih od 65 godina. Njih čak 306 koristilo je neku od usluga koje su, zahvaljujući dobro osmišljenom projektu, za korisnike bile potpuno besplatne“, ističe općinska načelnica Sanja Udović.

Nedavno je uspješno završen i projekt „Ruke pomažu – faza 2“ koji je odobren u okviru poziva „Zaželi – program zapošljavanja žena – faza 3“ što ga je provelo Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Ukupna vrijednost projekta iznosi 65.247,45 eura, a bespovratna sredstva osigurana su iz Državnog proračuna RH (15%) i Europskog socijalnog fonda (85%). Nositelj projekta bila je Općina Viškovo, partner Općina Klana, a u ulozi obveznih partnera bili su Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područni ured Rijeka te Centar za socijalnu skrb Rijeka. Ovaj je projekt polučio niz pozitivnih efekata – od olakšavanja pristupa zapošljavanju, osnaživanja radnog potencijala žena, ublažavanja posljedica nezaposlenosti, poticanja socijalne uključenosti, povećanja kvalitete života starijih i nemoćnih osoba i slično. Kroz ovaj projekt također su starijim i nemoćnim sumještanima kroz uslugu gerontodomaćica koje su pružale podršku za ukupno 24 korisnika u Viškovu i isto toliko u Klani. Za korisnike, starije odnosno nemoćne osobe u okviru projekta osigurani su paketi kućansko-higijenskih potrepština koje su im svaki mjesec tijekom pružanja usluge pomoći u kući dostavljale zaposlene gerontodomaćice.

S nizom pozitivnih učinaka dovršen je i 263 tisuće eura vrijedan projekt Dostojanstvena starost u vlastitom domu – socijalne usluge Urbane aglomeracije Rijeka“ u kojem je Općina Viškovo bila partner, a nositelj Gradsko društvo Crvenog križa Opatija. I kroz ovaj su projekt starijim i nemoćnim sumještanima na raspolaganju bile gerontodomaćice koje su za 20-ero korisnika starijih od 65 godina i osoba s invaliditetom pružale potrebnu skrb i njegu u vlastitom domu. Dodana vrijednost ovog projekta je i nova oprema za Fond posudionice medicinske opreme koju Viškovo ima više od 15 godina, a dopunjen je s dodatnim količinama medicinskih kreveta, anatomskih madraca, hodalica, invalidskih i toaletnih kolica. Kao i dosad, sva oprema je korisnicima na raspolaganju bez naknade.


Dodajmo ovome da su četvrtu godinu u nizu mještani Općine Viškovo koji su navršili 65 godina i lošijeg su imovinskog stanja imali pravo na jednokratnu godišnju novčanu pomoć. Nakon obrade pristiglih zahtjeva, pravo na pomoć ostvarile su 754 osobe, a riječ je o korisnicima bez prihoda ili čiji je ukupni mjesečni prihod manji od 4.000,82 kuna mjesečno odnosno 531 eura. Korisnici za koje je utvrđena prosječna visina ukupnog mjesečnog prihoda iz 2022. godine u iznosu do 1.996,64 kuna (265 eura) dobili su jednokratnu pomoć u iznosu 146 eura (1.100,04 kuna). Korisnici s prihodima između 1.996,72 kuna (265,01 eura) i 3.315,18 kuna (440 eura) dobili su 93 eura (700,71 kuna), a korisnicima s prihodima između 3.315,26 kuna (440,01 eura) i 4.000,82 kuna (531 eura) isplaćeno je 67 eura (504,81 kuna).


„U odnosu na protekle tri godine kada je pravo na ovaj vid pomoći ostvarivalo oko 550 korisnika godišnje, ove je godine ta brojka veća iz dva razloga. Naime, kroz izmjene i dopune Odluke o pravu na jednokratnu godišnju novčanu pomoć starijim osobama koje je jednoglasno usvojilo Općinsko vijeće, povećan je cenzus s dosadašnjih 3 tisuće kuna na 4 tisuće kuna pa je time proširen obuhvat ovog prava i broj potencijalnih korisnika. Isto tako, povećali smo i iznos novčane pomoći ovisno o prosječnoj visini ukupnog mjesečnog prihoda. Na to smo se odlučili svjesni aktualne ekonomske situacije, a posebice inflacije koja dodatno otežava život starijim osobama čije mirovine nerijetko nisu dovoljne za zadovoljenje osnovnih životnih potreba. Sigurna sam da su s ovom našom pomoći rastuće troškove života lakše podmirili i da smo im barem u jednom dijelu olakšali životnu situaciju. Za ovaj vid pomoći iz općinskog proračuna smo izdvojili 77.910,00 eura odnosno nešto manje od 600 tisuća kuna“, kaže općinska načelnica Sanja Udović.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...