Uoči dana Općine, Kostrena odjenula blagdansko ruho

Autor: Marina Pauletić 03.12.2022

kostrena-90146

Svečano paljenje lampica uvelo je Kostrenu u posebno razdoblje u godini – period „Od sv. Barbare do sv. Lucije“ i dalo joj pravi adventski ugođaj!

Kostrena - Uz fritule i vino, paljenju blagdanske rasvjete prethodio je glazbeni program u kojem su nastupili DJ Voljen i djeca iz Dječjeg vrtića Zlatna ribica, a poznati kuhar i autor kuharica „Primorski pijat“ Kristijan Kozmić, pripremao je tradicionalno blagdansko jelo „kapuz i kobasice“, kojim su TZO Kostrena i Općina Kostrena počastili svoje sumještane. Odjevena u blagdansko ruho, Kostrena je zakoračila u najsvečaniji dio godine, u kojem obilježava blagdane svojih svetaca zaštitnika i Dane Općine, a razloga za posjet Kostreni u prosincu neće nedostajati, za što su se pobrinuli Turistička zajednica općine Kostrena, Općina Kostrena, Centar kulture Kostrena i brojni drugi organizatori sportskih i zabavnih programa.

Današnji program obilovao je događanjima. U ranim jutarnjim satima u Podurinju je počeo Kup sv. Nikole u podvodnom ribolovu, dok je u Žuknici odigran 45. memorijalnog turnira Egon Polić. ŠRD Kostrena organizira Kostrensku lignjadu koja počinje u 13:30, dok su popodnevni sat rezervirani za košarkaški Turnir sv. Nikole za djecu u Sportskoj dvorani Kostrena, koji počinje u 16 sati. Najveselije i najšarenije događanje svakako Mića Mikulna čiji je sponzor INA, a ona počinje u 13:30 i traje sve do 20 sati.

U nedjelju, 4. prosinca Kostrena slavi sv. Barbaru. Uz svete mise u crkvi sv. Barbare u 9 i 18 sati, u 9 sati počinje Zimska liga u trčanju, pod nazivom „Od sv. Barbare do sv. Lucije“, na ruti dugoj 6 km koja simbolično prolazi dvjema kostrenskim župama. Zimska liga okuplja sportaše svih profila od profesionalaca do rekreativaca, odraslih i djece. U nedjelju u popodnevnim satima, odigravat će se finalne utakmice memorijalnog turnira Egon Polić, a u 19 sati u Narodnoj čitaonici otvorit će se izložba Likovne udruge Veli pinel.

U utorak, 6. prosinca, na blagdan sv. Nikole Općina Kostrena svoj Dan kojeg će obilježiti polaganjem vijenaca i misom za pomorce i njihove obitelji kao i Svečanom sjednicom Općinskog vijeća koju će se moći i izravno pratiti na YouTube kanalu portala općinskog lista Naša Kostrena. Toga dana, kako i priliči pomorskom mjestu, sv. Nikola će u Kostrenu doploviti! Budu li to vremenske prilike omogućavale, doček je predviđen u 10 sati na Veloj rivi u uvali Žurkovo, a mali posjetitelji osim uživanja u slatkišima i druženju sa sv. Nikolom imat će još jedan zanimljiv zadatak, biti dijelom prve kostrenske milenijske fotografije poznatog hrvatskog fotografa Šime Strikomana.

Više sa portala torpedo.media ...