Upisi u prvi razred osnovne škole za školsku godinu 2022./2023.

Autor: Ivana Grabar 11.01.2022

wp-content/uploads/2021/04/%C5%A1kola2-1.jpg

Započinje postupak upisa djece u prvi razred osnovne škole za školsku godinu 2022./2023.

Rijeka - Upravni odjel za odgoj i obrazovanje u Primorsko-goranskoj županiji obavještava da su upisu u prvi razred osnovne škole obavezna pristupiti djeca rođena od 1. travnja 2015. do 31. ožujka 2016. godine te djeca kojoj je odgođen upis u prvi razred osnovne škole u prošloj školskoj godini.

Prijava za upis
Od 24. do 28. siječnja 2022. godine vršit će prijava djece za upis u prvi razred osnovne škole najbliže mjestu prebivališta ili boravišta.

Prijave će se vršiti putem elektronske pošte odnosno telefona u osnovnu školu najbližu mjestu prebivališta ili boravišta, a sve uvjetovano epidemiološkom situacijom. Prijava treba sadržavati ime i prezime te OIB djeteta, adresu prebivališta/boravišta uz napomenu da li se radi o djetetu s teškoćama u razvoju te adrese elektronske pošte oba roditelja i brojeve telefona/mobitela.

Podatak da li se radi o djetetu s teškoćama u razvoju omogućuje stručnim povjerenstvima škola da u što je moguće kraćem roku provedu postupak utvrđivanja psihofizičkog stanja djeteta, a radi osiguranja pravovremene odluke o programskoj i profesionalnoj pomoći djetetu odnosno donošenju odluke o potrebi odgode upisa u prvi razred osnovne škole za jednu školsku godinu.

Upisna područja osnovnih škola Republike Hrvatske
Popis osnovnih škola Grada Rijeke
Ostale osnovne škole

Upisna područja
Roditelji odnosno staratelji djeteta kojem je odobren upis u redoviti program upisuju dijete u osnovnu školu kojoj dijete pripada prema upisnom području, odnosno u osnovnu školu drugog upisnog područja sukladno članku 18. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi.

Dijete se može upisati u školu kojoj ne pripada po upisnom području ako to ne izaziva povećanje broja razrednih odjela, odnosno ako upisuje dijete u školu koja izvodi alternativne, međunarodne te programe na jeziku i pismu nacionalnih manjina, ili se upisuje u školu kojoj je osnivač druga pravna ili fizička osoba. Upisom djece iz drugih upisnih područja ne smije se narušiti optimalan ustroj rada škole i ne smije se onemogućiti upis obveznicima koji pripadaju upisnom području škole.

Prijevremeni upis i odgađanje upisa
Roditelji odnosno staratelji djeteta mogu ostvariti mogućnost prijevremenog upisa u prvi razred osnovne škole, odnosno privremenog oslobađanja obveze upisa, sukladno Pravilniku o postupku utvrđivanja psihofizičkog stanja djeteta, učenika te sastavu stručnih povjerenstava (Narodne novine br. 67/14 i 63/20).

Roditelji odnosno skrbnik/ca djeteta rođenog od 1. travnja 2016. godine do 31. prosinca 2016. godine mogu najkasnije do 31. ožujka 2022. podnijeti zahtjev za uvrštenje djeteta u popis školskih obveznika za upis u l. razred osnovne škole. Zahtjev roditelja odnosno skrbnika/ce čije dijete do 31. prosinca 2022. godine ne navršava šest godina života, Upravni odjel će odbiti.

Utvrđivanje psihofizičkog stanja djeteta
Nakon provedenih prijava, Upravni odjel za odgoj i obrazovanje utvrđuje popis djece školskih obveznika te javno obavještava roditelje o obvezi i načinu utvrđivanja psihofizičkog stanja djeteta čime se utvrđuje sposobnost djeteta da započne svoje osnovnoškolsko obrazovanje.

Postupak utvrđivanja psihofizičkoga stanja djece radi upisa u prvi razred osnovne škole provodi se u razdoblju od 31. ožujka do 15. lipnja 2022. godine.

Iznimno od navedenog roka, djeca s već utvrđenim teškoćama u razvoju pristupaju utvrđivanju psihofizičkog stanja radi upisa u prvi razred osnovne škole u vremenu od 15. veljače do 15. travnja tekuće godine.

U slučaju da dijete ne može pristupiti utvrđivanju psihofizičkoga stanja u vremenu koje je utvrđeno rasporedom pregleda, roditelji odnosno skrbnik/ca su dužni do 30. svibnja tekuće godine o tome obavijestiti stručno povjerenstvo škole kojoj dijete pripada prema upisnom području, koje će utvrditi drugo odgovarajuće vrijeme.

Više informacija dostupno je u osnovnoj školi prema upisnom području ili na web stranici Primorsko-goranske županije vezanoj za upis u škole.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...