[VIDEO] Jedinstven prizor u srcu Gorskog kotara: Kamerom uhvaćen čopor vukova kojeg predvodi alfa mužjak

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 21.02.2022

vuk_gorski_kotar

"Snimljeni su netom nakon obilnog obroka što možete vidjeti po njihovim trbusima (zadnji jedva hoda). Uživajte u sivom vuku jer ovakve snimke nisu baš česte", poručili su iz obrta Astra Divina.

Impresivni čopor vukova snimljen je prošlog petka duboko u šumi gorske Hrvatske. Snimku su s javnošću podijelili Marta Blažević i Amir Hadžibeganović, vlasnici obrta “Astra Divina”, a čija je misija širiti znanje o bogatstvu flore i faune Gorskog kotara. Populaciju velikih zvijeri prate već dugi niz godina, pri čemu je vuk jedini od njih koji ne živi samotnjačkim životom. Kako bi razbili predrasude o ovim divnim životinjama, snimke objavljuju i na svojem YouTube kanalu, a sav materijal koriste i tijekom edukativnih radionica. Ovu jedinstvenu snimku popratili su sljedećim opisom:

"Opet lijepa ekipa...Imate priliku vidjeti pravi divlji čopor vukova duboko u šumi gorske Hrvatske. Od svih opasnosti koje ih prate, uspijevaju nekako preživjeti. Svakako ih je lijepo vidjeti ovako zdrave. Možemo reći sa sigurnošću da je alfa mužjak prisutan, a vjerojatno i ženka. Snimljeni su netom nakon obilnog obroka što možete vidjeti po njihovim trbusima (zadnji jedva hoda). Uživajte u sivom vuku jer ovakve snimke nisu baš česte!"

VIDEO

I za kraj još nekoliko zanimljivosti: Iako često love noću, vukovi u Gorskom kotaru su jako aktivni i danju, jer im šumski pokrov pruža dovoljnu zaštitu. Puno se kreću, prelaze i nekoliko desetaka kilometara u danu, a žive u strogo hijerarhijski uređenom čoporu, u kojem jedino alfa ženka i mužjak imaju pravo na podmladak. Vukovi su također i jako plahe životinje te ih je iznimno teško sresti, što ove nesvakidašnje snimke čini još vrjednijima.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...