[VIDEO] Područje ekološke mreže Rječina u fokusu Dioničke radionice ekološke mreže Natura 2000

Autor: Marin Aničić 10.06.2022

rjecina_akomulacija_valici_2022__2_

Dio procesa izrade planova upravljanja svakako su dioničke radionice kroz koje se upravo participativnim pristupom uz sudjelovanje dionika i lokalne zajednice nastoji učvrstiti i ojačati zaštita prirode te osigurati smjer održivog razvoja i suživota čovjeka i prirode.

Dražice – U Domu kulture Dražice održana je Dionička radionica u okviru Plana upravljanja zaštićenim područjima ekološke mreže Natura 2000 Gorski kotar i sjeverna Lika, a za Područje ekološke mreže Rječina. Plan izrađuju Javna ustanova "Priroda", Primorsko-goranska županija, Javna ustanova "Natura Viva" - Karlovačka županija, Javna ustanova za zaštitu i očuvanje prirode Ličko-senjske županije i Javna ustanova Nacionalni park "Risnjak". Ovo je bila treća dionička radionica u nizu za potrebe izrade Plana upravljanja zaštićenim područjima i područjima ekološke mreže Gorskog kotara i sjeverne Like (PU 6025) a prva s fokusom na područje ekološke mreže Rječina. Cilj radionice je postići sinergiju i prikupiti čim više kvalitetnih prijedloga kako bi plan upravljanja bio sveobuhvatan i pomirio sve djelatnosti na ovom području. Za radionicu se može reći da je to jedna analiza stanja i razrada aktivnosti za plan upravljanja. Javna ustanova Priroda je zatražila da se Rječina izdvoji kao jedno zasebno područje o čemu se na ovoj radionici diskutiralo. Pozvani su svi dionici koji imaju bilo kakve ingerencije nad vodotokom i svi su izrazili svoje mišljenje o stanju i načinu kako bi se trebalo upravljati vodotokom Rječine.

VIDEO

Radionici su uz domaćine iz Općine Jelenje prisustvovali predstavnici Zadruge Granum Salis (ujedno i voditelji izrade plana), predstavnici Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Hrvatskih voda, HEP-a, JU NP „Risnjak“, JU „Natura Viva“, građanske inicijative „Spasimo Ričinu“, ŠRK „Rječina“ te djelatnici Javne ustanove Priroda. Projekt "Razvoj okvira za upravljanje ekološkom mrežom Natura 2000" (K.K.06.5.2.03.0001) sufinanciran je sredstvima EU u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., a planira izradu planova upravljanja za najmanje 40% područja ekološke mreže Natura 2000 na području RH. Korisnik projekta je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, a u projektnim aktivnostima kao suradnici sudjeluju i javne ustanove koje upravljaju zaštićenim područjima i područjima ekološke mreže Natura 2000. Za Primorsko-goransku županiju u tijeku je izrada planova upravljanja za otoke Krk i Rab te za područje Gorskog kotara. Dio procesa izrade planova upravljanja svakako su dioničke radionice kroz koje se upravo participativnim pristupom uz sudjelovanje dionika i lokalne zajednice nastoji učvrstiti i ojačati zaštita prirode te osigurati smjer održivog razvoja i suživota čovjeka i prirode.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...