[VIDEO] Ptice ‘nagrađene’ prstenom, a znatiželjnici novim znanjima o učkarskim ‘letećim gostima’ @ Učka

Autor: Nikola Cvjetović 27.08.2022

biom_prstenovanje_ptica_ucka_orintoloski_kamp__4_

Otvoreni dan ornitološkog kampa bila je sjajna prilika za saznati brojne zanimljivosti o pticama i njihovim staništima, kao i pobliže upoznati neke od vrsta koje migriraju preko Učke. Što smo zabilježili tijekom akcije pogledajte u video prilogu koji smo snimili u kampu.

Mošćenička Draga - Već tradicionalna jesenska akcija prstenovanja ptica na Učki, na lokaciji kraj lokve Rovozne u sklopu Parka prirode Učka, ponovo se, 17. godinu zaredom, provodi u sklopu Ornitološkog kampa što se od 15. kolovoza do 5. rujna održava u suradnji Parka i ornitologa iz Udruge BIOM.

biom_prstenovanje_ptica_ucka_orintoloski_kamp__1_

Akcija se održava na lokvi Rovozna, najvećoj prirodnoj lokvi u zaštićenom području Parka prirode Učka, koja se nalazi na istočnim obroncima Učke, iznad Mošćenica i Sv. Jelene, a jučer je održan i Otvoreni dan. Tijekom Otvorenog dana, posjetitelji su u pratnji ornitologa, upoznali lokalne gnjezdarice, ali i vrste ptica koje lokalitet lokve Rovozna koriste kao svoje jesensko odmaralište na početku selidbe. Također bila je predstavljena i demonstrirana metoda prstenovanja ptica, a posjetitelji su mogli saznati nešto više o bioraznolikosti ovog područja, a posebno o vrstama biljaka i životinja koje ovdje obitavaju.

biom_prstenovanje_ptica_ucka_orintoloski_kamp__2_

Misija ovog kampa, u kojem sudjeluju volonteri iz Hrvatske i inozemstva, je istraživanje selidbe ptica, procjena važnosti lokalnog staništa za njihov odmor tijekom selidbe te utvrđivanje lokalnog sastava vrsta ptica. Službeni prstenovači Udruge Biom u okolici lokve podižu ornitološke mreže te uhvaćenim jedinkama ptica uzimaju mjere, određuju vrstu, spol i starost te im stavljaju prsten. Tako uhvaćene ptice se puštaju u najkraćem mogućem vremenu, a njihova sigurnost je na prvom mjestu.

Što smo zabilježili tijekom akcije pogledajte u video prilogu koji smo snimili u kampu.

VIDEO

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...