[VIDEO] VAVEK NOVA ŠTORIJA Najavljeno ovogodišnje izdanje fešte od mladega vina 'Bele nedeje'

Autor: Marin Aničić 28.09.2022

bela_nedeja_najava_2022__1_

Odlična vijest stiže i od naših vinara i vinogradara koji su imali rekordnu berbu pa ćemo u Kastvu kušati sjajnu mladu belicu. Uz nju, na Crekvini i trgu Lokvina prezentirat će se dvadesetak vinara okupljenih u „Vina Kvarnera“ te vina desetak poznatih hrvatskih vinara - Krauthaker, Kutjevo, Iločki podrumi, Kabola, Kozlović, Benvenutti, Skaramuča, Degarra, Štampar i Coletti.

Kastav – Ovog vikenda nas čeka Bela nedeja odnosno najveći kastafski blagdan. Od 1. do 3. listopada Bela nedeja će se i ove godine odvijati punim plućima s nekim dodatnim sadržajima koje prijašnjih godina nismo imali.

Već danas smo imali prilike vidjeti da su pripreme u tjeku jer smo ušli u tjedan kada počinje odbrojavanje do početka manifestacije koju svi ljubitelji dobrog vina i hrane te oni željni druženja s nestrpljenjem očekuju. Tradicija sajma u čast jeseni i mladom vinu seže barem u 1400. godinu kada se Bela nedeja prvi puta spominje. „Vavek nova štorija“ oduševit će vas i ove godine jer je trodnevni program složen s puno ljubavi i pažnje kako bi zadovoljio i najizbirljivija nepca i uha. Iznenađenja ima u novim lokacijama, ponudi, izlagačima i izvođačima, no najvažnije je da ta tri dana Kastav živi punim plućima od jutra do mraka.

Odlična vijest stiže i od naših vinara i vinogradara koji su imali rekordnu berbu pa ćemo u Kastvu kušati sjajnu mladu belicu. Uz nju, na Crekvini i trgu Lokvina prezentirat će se dvadesetak vinara okupljenih u „Vina Kvarnera“ (OPG Ružić, Plovanić vina, Grand Village Estate Winery, Vinska kuća Pavlomir, Estate Winery Katunar, Kuća vina Ivan Katunar, Vinarija Šipun, Vinarija Nada, PZ Vrbnik, Gospoja, Boškinac, Mladenić vina, MD group, Herman vina, Rumac vina i Udruga Belica) te vina desetak poznatih hrvatskih vinara (Krauthaker, Kutjevo, Iločki podrumi, Kabola, Kozlović, Benvenutti, Skaramuča, Degarra, Štampar i Coletti).

VIDEO

Odličnu gastronomsku ponudu Bele nedeje ove će godine osvježiti sasvim nova priča, u skladu s gastro trendovima, a to je Pirun – kastavski gastro kantun s ponudom. Sudionici tog dijela programa su Capra Istrian Street Food i Picnic Mingle & Fun uz nastup DJ-a tijekom sva tri dana. Iako je Bela nedeja posvećena mladom vinu, u ponudi neće nedostajati ni izvrsne craft pive riječke pivovare Kings Brew. Tih dana posebnu gastro ponudu pripremaju i svi ugostitelji stoga je Kastav nezaobilazna destinacija tog prvog vikenda u listopadu. Bela nedeja ima i odličnu ponudu za djecu: lunapark na nekoliko lokacija i Dječji kutak s predstavama i radionicama na Trgu Istarske vile. Sajamski dio bit će raznolik i bogat, od ponude OPG-ova, drvenih rukotvorina, nakita, igračaka, odjeće do „petešića kemu se vrit puše“. I za kraj nam ostaje zabavni program koji je toliko sadržajan da ga je teško sažeti u par riječi ali pokušajmo: dvije pozornice, tridesetak izvođača, ulični zabavljači, škola potresujke, izložbe… Koktelsi, D Beni Band, Mauro Staraj & La Banda, Infinity, Supercover, Grooversi i mnogi, mnogi drugi. U subotu će fešta trajati do 3 iza ponoći, u nedjelju do 2 a na Beli pondejak do 1 sat ujutro.

Što se tiče regulacije prometa od subote 1. listopada u 8 sati ujutro do ponedjeljka 3.listopada do pola noći bit će zatvorena dionica nerazvrstane ceste od Šporove jame do križanja Belići uključujući i nerazvrstane ceste u centru Kastva. Građanima iz smjera Rijeke i Matulja sugerira se korištenje parkirnog prostora na dijelu ceste u Rešetarima te pristupne ceste do nove sportske dvorane sugerira korištenje parkirnog prostora u radnoj zoni Žegoti.

Više sa portala torpedo.media ...