[VIDEO/FOTO] Opatijski kukali i pjesnici odali počast Ivanki Glogović Klarić

Autor: Marin Aničić 31.01.2022

ivanka_glogovic_klaric_hommage_slatina__3_

Lijep nedjeljni dan pjesnici I kukali na puntici ispunili su poezijom u sjećanje na Ivanku Glogović Klarić.

ivanka_glogovic_klaric_hommage_slatina__1_

Opatija – Na opatijskoj Slatini, točnije na Puntici gdje Opatijski kukali, zimski kupači , izvode svoje performanse danas su pripremili homage nedavno preminuloj profesorici, književnici i sugrađanki, Ivanki Glogović Klarić.

Nakon kratkog uvoda Rajke Jurdane Šepić, svatko od pjesnika je pročitao neku ili nekoliko čakavskih pjesama Ivanke Glogović Klarić s opatijskom tematikom. Poeziju su čitali Vjekoslava Jurdana, Cvjetana Miletić, Marina Česen, Eni Šebalj, Luka Škorić, Robert Žigulić I Duško Jeličić Dule. U vrijeme čitanja kukali su napravili počasni kordon, a svaki od njih u ruci je imao jednu od objavljenih zbirki pjesama prerano preminule pjesnikinje.

ivanka_glogovic_klaric_hommage_slatina__4_

Uvažena profesorica i sjajna čakavska pjesnikinja iza sebe je ostavila bogat opus čakavskih pjesama te priča za djecu i odrasle, od kojih su mnoge i uglazbljene . Osim na čakavštini pisala je i na standardu. Treba istaknuti da je u svom spisateljskom radu bila vrlo inovativna te je pisala i čakavsku haiku poeziju a njeno vrlo istaknuto djelo je zbirka čakavskih pjesama sastavljenih od riječi koje sadrže samo dva slova, “Tr ši”. Osim posvete našoj profesorici I pjesnikinji ovo je bila ujedno I gesta popularizacije čakavske poezije koju ovi entuzijasti gaje već desetljećima, a Ivanka Glogović Klarić je bila jedna od začetnica.Nakon pjesničkog dijela kukali su obavili svoj obred zimskog kupanja.

VIDEO

pocket icon

Opatijski kukali i pjesnici odali počast Ivanki Glogović Klarić

Više sa portala torpedo.media ...