[VIDEO/FOTO] Politička platforma Možemo! upozorava na opasnost od devastacije uvale Stupova

Autor: Marin Aničić 17.06.2024

stupova_mozemo_tiskovna

Ivana Kekin naglasila je da investitor računa da će Istarska županija popustiti pod pritiscima, što bi dovelo i do toga da bi prirodna plaža na kojoj sad nije moguća koncesija, postala plaža na kojoj će se moći izdati koncesija na zahtjev.

Stupova - Članice platforme Možemo!, saborske zastupnice Dušica Radojčić i Ivana Kekin, te vijećnica Skupštine PGŽ Morena Lekan održale su konferenciju za medije u uvali Stupova, gdje, kažu, njemačka tvrtka AMRE na silu želi prenamijeniti šumu u apartmansko naselje s 500 kreveta i tri helidroma, radi čega su sada čak ogradom pregradili plažu.

„Investitor je lani bez dozvole krenuo u sječu šume iznad uvale, u čemu ga je ipak zaustavila građevinska inspekcija. U međuvremenu je tvrtka uspjela ishodovati posebne uvjete za izgradnju "šumske ceste u šumi" iako je jasno da se ne radi o gospodarenju šumom, već o izgradnji ceste za očekivanu prenamjenu zemljišta i buduću izgradnju turističkog naselja. Zbog izgradnje “šumskog puta” postavili su ogradu na plaži, koja onemogućava pristup ribarskim kućicama. Investitor sada te kućice svojata, premda su u privatnom posjedu i u njima se nalazi privatna imovina, uključujući i barke do kojih sada korisnici ne mogu doći. Dio plaže s dvije od 13 ribarskih kućica/spremišta spada u Primorsko-goransku županiju. Na tom dijelu ucrtano je pomorsko dobro na način da je njegova linija ucrtana iza ribarskih kućica. Istarska županija je 2023. izradila prijedlog granica pomorskog dobra u uvali, koje također obuhvaća prirodnu plažu i 11 spremišta. Otad se čeka suglasnost nadležnog ministarstva“, govori saborska zastupnica i predsjednica saborskog Odbora za okoliš, Dušica Radojčić.

stupova_2024_plaza_mozemo__8_

Nastavlja dalje: „Tvrtka AMRE započela je gradnju cestovne infrastrukture, premda će izgradnja željenog apartmanskog naselja biti moguća jedino ako se prethodno izmijeni Prostorni plan Istarske županije – odnosno uz političku podršku IDS-a. Odluka o izmjenama Prostornog plana još nije donesena, ali su pritisci veliki“.

Predstavnice stranke Možemo apeliraju na Istarsku županiju da ne mijenja Prostorni plan u korist, kako navode, agresivnog investitora.

Prostorni plan Općine Kršan već predviđa turistički razvoj izgradnjom dva nova velika turistička naselja, s gotovo 2.000 kreveta, objašnjavaju. „AMRE nije želio ulagati tamo gdje je već predviđena izgradnja turističkih sadržaja, već je kupio zemljište na kojem gradnja nije dopuštena i nada se pritiskom promijeniti prostorni plan“. Zastupnica u Skupštini Primorsko-goranske županije Morena Lekan upozorila je da upisivanje pomorskog dobra općenito ide presporo, a iznimno je bitno za očuvanje obale, pogotovo kod ovako invazivnih investitora koji ne prežu ni od čega.

stupova_2024_plaza_mozemo__38_

Ivana Kekin naglasila je da investitor očito računa na to da će Istarska županija popustiti pod pritiscima, što bi, između ostalog, dovelo do toga da bi ova plaža od prirodne plaže, na kojoj sad nije moguća koncesija, postane plaža na kojoj će se moći izdati koncesija na zahtjev, nakon čega bi de facto jedino njegovi gosti mogli uživati u ovoj, do sada svima dostupnoj, prirodnoj plaži.

„Ne samo to – tu je i novi Zakon o turizmu koji bi ovom investitoru omogućio da uz izgradnju apartmanskog naselja s 500 kreveta, dobije i oslobođenje od poreza na dobit na čak 10 godina jer investira u lokalno stanovništvo.“

Ukoliko epilog ovog slučaja bude riješen u korist investitora, pitamo se koga štite hrvatski zakoni, zaključile su članice Možemo!

Više pogledajte u naša dva videa i u foto galeriji:

VIDEO

VIDEO

stupova_2024_plaza_mozemo__4_
stupova_2024_plaza_mozemo__36_
stupova_2024_plaza_mozemo__32_
pocket icon

Saborske zastupnice Dušica Radojčić i Ivana Kekin, te vijećnica Skupštine PGŽ Morena Lekan upozorile na devastaciju Stupove

Više sa portala torpedo.media ...