Viškovski učenici osvojili 2. i 3. mjesto na 4. Milenijskom natjecanju iz kreativne industrije u kategoriji razredne i predmetne nastave

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 06.12.2022

ZAJEDNICAK_FOTOGRAIJA_TIMOVA

Pobjednici su proglašeni sukladno kategorijama u kojima se natjecalo 560 sudionika u 165 natjecateljskih timova iz 5 država

Viškovo - Grupa učenika osmog, šestog, četvrtog i drugog razreda Osnovne škole „Sveti Matej“ Viškovo od 30. studenog do 2. prosinca sudjelovala je na međunarodnom 4. Milenijskom natjecanju iz kreativne industrije u organizaciji Ekonomskog fakulteta u Osijeku. Pobjednici su proglašeni sukladno kategorijama u kojima se natjecalo 560 sudionika u 165 natjecateljskih timova iz 5 država, a viškovski učenici osvojili su 2. i 3. mjesto u kategoriji razredne i predmetne nastave pod nazivom „Kreativni sat“.

TIM_SESOG_I_OSMOG_RAZREDA Tim 6. i 8. razreda

Teme ovogodišnjeg natjecanja bile su: Glagoljica, Mitologija, Put svile i Vodik, a učenici Vito Udovičić, Tijana Mamula, Dominik Jakopanec, Igor Vasiljević, Mia Šolić, Mia Mohorovičić, Kala Kurelić, Laura Kalčić, Adrian Jurić, Lovro Gergorić, Matej Babić, Antonela Knežević, Luka Soldić i Pavel Jurišić vođeni mentoricama Jasminom Mamulom, Irenom Zubčić i Ksenijom Žauhar obradili su i kreativnim idejnim rješenjem predstavili mitološke priče našeg kraja i glagoljicu te ostvarili izvrsne rezultate.

Na zanimljiv i kreativan način timovi su prezentirali bogatstvo povijesti i tradicije Halubja želeći tako pridonijeti boljem razumijevanju mitoloških priča kraja i otrgnuti ih zaboravu. Odabrali su mitološke priče o postanku zvončara, Sovjaka te Čoški i Maroški koje su oblikovali u pjesničku formu na čakavskom narječju služeći se medijima bliskim i zanimljivim mladim generacijama. Učenici koji sudjeluju u radu školskog radija izradili su niz digitalnih igara i snimali radioigre i radijske emisije, a tim „Glagoljupci“ osmislio je društvenu igru kroz koju igrači brzo i jednostavno uče slova glagoljice, ali također uče o Viškovu, njegovoj kulturnoj baštini, znamenitostima i ustanovama.

1__TIM_DRUGASICA Prvi tim drugašića

Bez potpore Općine Viškovo i prijateljske Općine Ernestinovo ne bi uspjeli realizirati sudjelovanje učenika na natjecanju u Osijeku. Financijska potpora Općine Viškovo osigurala je prijevoz i prehranu učenika, a Općina Ernestinovo besplatan smještaj s doručkom.

Milenijsko natjecanje je natjecanje međunarodnog karaktera iz područja kreativne industrije te se organizira u tri kategorije, a ovisno o uzrastu natjecatelja namijenjeno je osnovnoškolskom, srednjoškolskom i visokoškolskom uzrastu. Natjecanje ima za cilj potaknuti razvoj kreativnosti, kritičkog razmišljanja, digitalnih vještina, čitalačke pismenosti, inovativnosti i unapređivanje stečenih znanja u djece i mladih. Ovo je značajno priznanje učenicima i mentoricama te potvrda i poticaj u daljnjem radu i prezentiranju bogate kulturno-povijesne baštine ovog kraja.

2__TIM_DRUGASICA Drugi tim drugašića
TIM_CETVRTOG_RAZREDA Tim 4. razreda
Više sa portala torpedo.media ...