Volontiraj na Risnjaku

Autor: Sanja Tumara 31.03.2022

s_risnjaka_1

Upravo su otvorene prijave za četiri programa volontiranja u Nacionalnom parku Risnjak - šindraš, održavatelj gorskih livada, održavatelj staza i održavatelj objekata-kućni majstor. Kad je Risnjak u pitanju, nije to samo volontiranje, već i promocija zaštite prirode i okoliša.

Crni Lug – Šindraš, održavatelj gorskih livada, održavatelj staza i održavatelj objekata-kućni majstor četiri su programa volontiranja koja su osmislili u Javnoj ustanovi Nacionalni park Risnjak. Prijave za programe volontiranja upravo su otvorene.

- Tehnička, stručna i služba čuvara prirode kontinuirano obavljaju poslove vezano uz zaštitu i očuvanje NP Risnjak, poput održavanja gorskih livada i obilježenih planinarskih staza te održavanja objekata u vlasništvu Parka, ali pomoć volontera je uvijek vrlo dragocjena i dobrodošla. Također, zbog očuvanja kulturne baštine ovog kraja, potičemo upotrebu prirodnih materijala u Parku i okolici te nudimo volonterski program izrade šindre, tradicionalnog drvenog pokrova, navode u NP Risnjak.

s_risnjaka_2

Volontiranje je dobrovoljno ulaganje osobnog vremena, truda, znanja i vještina u obavljanje usluga ili aktivnosti za dobrobit druge osobe ili za zajedničku dobrobit, ali je ujedno i prilika za stjecanje novih životnih kompetencija. U hrvatskom volonterstvu trude se potaknuti volontiranje u javnim ustanovama, među njima i u ustanovama koje brinu o zaštiti prirode.

Šindraš, održavatelj gorskih livada, održavatelj staza ili održavatelj objekata, koji god od tih programa budući volonteri odaberu, uz to što će boraviti u prirodi i šumi, postat će i promotori zaštite prirode i okoliša te tradicijske baštine Gorskog kotara.

Informacije o programima i prijavama nalaze se na poveznici http://volonteri.parkovihrvatske.hr/hr/, a U NP-u ističu da pružaju i mogućnost za organizirana jednodnevna korporativna volontiranja te pozivaju zainteresirane poslovne subjekte da im se za više informacija obrate na mailove recepcija@np-risnjak.hr i volonterski@np-risnjak.hr.

s_risnjaka_3-min
pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...