Za mrežu malih sanjkališta u Gorskom kotaru PGŽ osigurala sufinanciranje od 1,5 milijuna kuna

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 11.01.2022

PGZ_press

PGŽ i njezine institucije od Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova osigurale su 1,1 milijun eura bespovratnih sredstava za dio vlastitog sufinanciranja projekata, čime su se oslobodila sredstva za daljnje razvojne projekte.

Rijeka - Na prvoj ovogodišnjoj konferenciji za medije župan Zlatko Komadina sa suradnicima izvijestio je o najvažnijim aktualnostima u Primorsko-goranskoj županiji. Kako je komentirao, usvajanjem proračuna stekli su se uvjeti za pokretanje svih postupaka, od javne nabave, raspisivanja natječaja i pokretanja kapitalnih projekata.

Na samom početku uputio je čestitke povodom nove godine uz želju da nas u 2022. napusti korona. Školarcima je zaželio uspješnu školsku godinu, posebno prvašićima, kojih je ove godine u PGŽ-u za 50 više.

PGZ_press1

Osvrnuo se i na uspješnu turističku 2021. godinu u kojoj je ostvareno 80% prometa iz rekordne 2019. godine i 40% više nego 2020. Turizam u PGŽ-u se pokazao kao otporan i kvalitetan, a broji 15,2 milijuna noćenja i 2,35 milijuna dolazaka. Dodao je da je u tijeku intervencija na moru vezana uz nasukanu kočaricu kraj Valuna. Lučka kapetanija i snage civilne zaštite su na terenu, a nema žrtava niti opasnosti od onečišćenja mora, ustvrdio je Župan.


O najvažnijim odlukama iz svojih resora govorili su sami pročelnici. Donijete su odluke o nagrađivanju vrhunskih sportaša, pojedinačno i ekipno, s 250 tisuća kuna kao i u tehničkoj kulturi s 30 tisuća kuna, kazala je pročelnica Sonja Šišić. Nagrade su isplaćene, a održavanje svečanosti najavljeno je za siječanj ili veljaču, ovisno o epidemiološkoj situaciji. Podsjetila je kako je u tijeku Natječaj za javne potrebe u kulturi u iznosu od 2,1 milijuna kuna, dok će 13. siječnja biti raspisan Natječaj za javne potrebe u tehničkoj kulturi.


PGŽ i njezine institucije od Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova osigurale su 1,1 milijun eura bespovratnih sredstava za dio vlastitog sufinanciranja projekata, rekao je resorni pročelnik Ljudevit Krpan i pojasnio kako su se time oslobodila sredstva za daljnje razvojne projekte. Energetska i razvojna agencija PGŽ-a usvojile su planove rada, a temeljni zadatak je intenziviranje korištenje sredstava europskih fondova. Razvojni programi pokazuju se uspješni i na terenu, a jedan od njih je razvoj mreže malih sanjkališta u Gorskom kotaru kojim su iznimno zadovoljni i korisnici i stanovnici. Stoga je i ove godine osigurano sufinanciranje u visini od 1,5 milijuna kuna za razvoj dodatnih sanjkališta.


Pročelnik UO za turizma, poduzetništvo i ruralni razvoj Mladen Brajan kazao je kako nije došlo do značajnog povećanja visine turističke pristojbe za 2023. godinu, a prijedlog odluke bit će upućen Županijskoj skupštini. Najavio je raspisivanje natječaja u vrijednosti milijun kuna za sufinanciranje javne turističke infrastrukture, dijelom investicija i dijelom dokumentacije, kako bi gradovi i općine kandidirali što više projekata na Nacionalni plan oporavka i otpornosti..

PGZ_press_2

Ove godine u planu je nabavka i instalacija ultrazvučnog uređaja s tri sonde koji će doprinijeti boljoj dijagnostici malignih oboljenja, a primarno će služiti za dodatnu dijagnostiku karcinoma dojke, još uvijek rastućeg sijela raka kod žena u PGŽ-u i Hrvatskoj. . Time će se smanjiti liste čekanja i pritisak na zdravstveni sustav, istaknula je pročelnica za zdravstvo Đulija Malatestinić. Vrijednost uređaja iznosi 1,3 milijuna kuna, a nalazit će se u Domu zdravlja u Parku Nikole Hosta.

Pročelnica Dragica Marač pozvala je udruge na prijavu na Natječaj za financiranje programa i projekata iz područja socijalne skrbi i skrbi o mladima kojim se, među ostalim, financira organizirano provođenje slobodnog vremena, samozapošljavanje, skrb o beskućnicima i prevencija nasilja nad ženama. Osigurano je 1,4 milijun kuna, a natječaj je otvoren do 25. siječnja 2022. godine.

Ispred UO za promet, pomorstvo i prometne veze, pročelnica Nada Milošević izvijestila je o donošenju Plana redovitog obilaska i nadzora akvatorija PGŽ-a eko brodicom. Radi se o brodici koju je županiji 2007. godine doniralo nadležno ministarstvo, a glavna joj je funkcija nadzor u slučaju onečišćenja, ali i sudjelovanje u akcijama traganja i spašavanja. Predviđena je i asistencija gradovima i općinama tijekom turističke sezone za čišćenja plaža koje nisu dostupne s kopna. Dodala je i da je rebalansom proračuna ŽLU Bakar-Kraljevica-Kostrena osigurano 400 tisuća kuna za uređenje i dogradnju luke u Bakru.

Na upite novinara o aktualnostima u luci Mrtvaška, kazala je kako je naručen projekt snižavanja rive s postojećih dva metra visine. „Moram reći da prema saznanjima koje imamo i prema uputama stručnjaka, rive se i projektiraju na visinu od dva metra u uvjetima katamaranskog prijevoza. Jedan dio rive je prilagođen brodicama mještana Ilovika, međutim, vezano za dodatno inzistiranje da se održi stari način prometovanja, i u odnosu na teret i u odnosu na plovila, od Rijeka projekta d.o.o. je naručena izrada projekta. Očekujemo, možda već i danas, da Lučka uprava dobije informacije što to znači u vremenu i novcu, a projekt mora dodatno odobriti i SAFU“, rekla je pročelnica. Župan Komadina je dodao kako je zamjenica Marina Medarić zadužena za operativne sastanke u Ministarstvu i sa svim dionicima u procesu kako bi se ispoštovali postignuti dogovori.

Ured Županije objavio je četiri natječaja za sufinanciranje programa i projekata udruga i drugih neprofitnih organizacija, a očekuje se sufinanciranje više od 300 programa s iznosom od 3 milijuna kuna, informirao je pročelnik Ureda Županije Goran Petrc. Natječaji su otvoreni do 31. siječnja izuzev Natječaja za pokroviteljstvo manifestacija koji je otvoren do 31. ožujka.