Zagrljaj ilustracije za djecu Ukrajine

Autor: Sanja Tumara 20.03.2022

zastava-ukrajina-pgz

Ilustratorica Ana Salopek okupila je ilustratore u akciji za djecu koja su u Hrvatsku stigla iz Ukrajine, u bijegu od rata. Svako dijete dobit će ilustraciju, a u ovoj vrijednoj akciji sudjeluje i riječka ilustratorica Nena Pavelić.

Rijeka - Kako bi djeci izbjegloj od rata ublažili šok dolaska u novu sredinu, hrvatski ilustratori odlučili su se na zanimljivu akciju. Na inicijativu ilustratorice Ane Salopek odlučili su da svako dijete dobije osobni dar jednog ilustratora kojim će mu pokušati prenijeti poruku o tome da će zajedno graditi svijet u kojem je vrijedno živjeti.

Nena_ilustrira_za_djecu_Ukrajine

"Kao ilustratorica knjiga za djecu nosim odgovornost da njihov svijet bude ispunjen svim čudesima i dobrima koje naš svijet ima. U ovoj situaciji koja je mojoj generaciji jako poznata, jedino što sam mogla učiniti je reći toj djeci da ih vidim, da su važni, da sam crtala i pričala za njih i da ću to i dalje činiti. Zadaća nas ilustratora je ostaviti svijet barem malo boljim mjestom od onoga kakvim smo ga zatekli", objašnjava nam Ana Salopek kako je došla na ideju inicirati ovu akciju.

Salopek je kontaktirala dvadeset troje kolega i svi su se odazvali i htjeli poslati djeci zagrljaj u obliku svoje umjetnosti, odnosno svojih otisnutih ilustracija ili knjiga koje su ilustrirali.
Ideja je svakom djetetu ovisno o dobi pokloniti jednu knjigu s posvetom, odnosno malom porukom ili otisnutu ilustraciju popraćenu posvetom. Slikovnice, knjigice i paketići namijenjeni su djeci smještenoj na području Ličko-senjske županije, no akcija se s vremenom možda i proširi. Akciji se priključila i riječka ilustratorica Nena Pavelić koja na društvenim mrežama objavljuje pod nazivom Nena ilustrira.

"Bila sam sigurna da će to biti moja generacija, ali izgleda da će ipak neke nove generacije dati svijetu mir, rekla je Nena Pavelić. - Teško je ostati imun na ovaj horor koji se događa. Hvala vam unaprijed što sudjelujete i podržavate bilo kakav pokret otpora u kojem se spašava sloboda", poručuje Pavelić.

Njezina je ilustracija dar jednoj djevojčici iz Ukrajine. Uz ilustraciju, ukrajinskoj djevojčici darovat će i dnevnik jer se nada da će joj pomoći zapisivanje svega što ju tišti ili, nada se, veseli te popratno kratko pismo koje joj je prevela ilustratorica iz Ukrajine. No, reagirala je već ranije te svoje postere prodaje po simboličnim cijenama i sav iznos donira u dobrotvorne svrhe.

Uz Anu Salopek i Nenu Pavelić, u akciji sudjeluju ilustratori i ilustratorice Margareta Peršić, Hana Vrca, Hana Tintor, Marko Pinjuh, Dominik Vuković, Lana Hudini, Manuel Šumberac, Ivana Pipal, Vendi Vernić, Marsela Hajdinjak, Sanja Kolenko, Nikolina Žabčić, Klara Rusan, Marijana Jelić, Vanda Čižmek, Zrinka Ostović, Branka Nikolić, Tomislav Torjanac, Danijel Srdarev, Sanja Pribić, Nikola Grabovac.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...