Zajednica tehničke kulture PGŽ poziva donatore za pomoć u izdavanju vrijednog priručnika za umirovljenike

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 20.06.2022

pexels-racunalo-kompjuter

"Ovim putem pozivamo potencijalne donatore/sponzore da doniraju sredstva u okviru svojih mogućnosti kako bi priručnik "Prozor u digitalni svijet" ugledao svijetlo dana", pozvali su iz Zajednice.

Rijeka - Zajednica tehničke kulture Primorsko-goranske županije od 2020. godine provodi radionicu 50+ koju je kao pilot projekt u smislu istraživanja potrebe za takvom vrstom radionice financirao Ured županije. Odaziv je bio deseterostruko veći od mogućnosti. Potreba za takvom vrstom radionice je više nego nužan.

Projekt „50+" koji obuhvaća digitalnu edukaciju odlično je prepoznao jednu vrlo ugroženu skupinu građana u vrijeme epidemije i zatvaranja društva. U skladu s mjerama zaštite uslijed pandemije koronavirusa, domovi za starije su bili primorani strogo ograničiti posjete članova obitelji i volontera. Tako su društveni kontakti i druženja, koji su uvijek igrali ključnu ulogu u svakodnevici štićenika domova za starije, ustupili mjesto golemom osjećaju usamljenosti i izoliranosti. Istu sudbinu imali su i ostali sugrađani koji nisu imali digitalnu kompetenciju.

- Digitalni alati su tu da nam olakšavaju život. Nažalost, velik broj naših sugrađana starije životne dobi nema dovoljno digitalnih vještina kako bi mogli iskoristiti njihove prednosti. Zbog toga ovaj program namijenjen za starije sugrađane vidimo kao uključivanje starijih sugrađana u digitalni svijet u kojem živimo, rekla je predsjednica Zajednice tehničke kulture Primorsko-goranske županije Ružica Kamenjašević.

Program je prepoznat i od lokalnih vlasti pa tako danas Zajednica tehničke kulture PGŽ provodi 12 radionica 50+ koju financiraju za svoje sugrađane Grad Kraljevica, Grad Kastav, Grad Bakar i Općina Omišalj. No, osim edukacije pokazala se potreba i za izdavanjem priručnika jer znamo da je pisana riječ nezamjenjiva.

- Ove godine Ured županije sufinancirao je dio sredstava za pokretanje ovog projekta, no za realizaciju je potrebno daleko više. Ovim putem pozivamo potencijalne donatore/sponzore da doniraju sredstva u okviru svojih mogućnosti kako bi priručnik "Prozor u digitalni svijet" ugledao svijetlo dana. Priručnik bi sadržavao sve ono što su naši umirovljenici kroz 30 sati uspješno savladali, a bio bi im podsjetnik, ne samo na nova znanja i vještine koje su stekli već i sretne dane provedene ponovno u školskim klupama, naglasili su iz Zajednice.