Zeleni Kastav: Nastavak obilježavanja 100. izdanja manifestacije uz bogat program

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 03.06.2022

Zeleni Kastav  4

Na subotnjem "Zelenom Kastvu" okupit će se 30 sudionika sa ponudom svojim poljoprivrednih gospodarstva i obrta, iz čega se izdvajaju prve ovosezonske maline iz Istre, te "lovranske črešnje“ iz Lovrana.

Kastav - 101. izdanje"Zelenog Kastva" održat će se u subotu 04. lipnja u vremenu od 09 - 15 sati na Fortici pod krošnjama stoljetnih stabala. Sajam je zamišljen kao nastavak obilježavanja 100 izdanja sajmova "Zelenog Kastva", te će se održati u malo drugačijem ritmu.

"Na stotom "Zelenom Kastvu" imali smo u gostima Doriana Rubeša sa harmonikom i malu degustaciju za posjetioce, u srijedu - 01. 06. 2022. u vremenu od 18:00 do 20:00 sati u Vjećnici Grada Kastva održano je predavanje pod nazivom "Dren - zaboravljeno supervoće". Sudjelovala je Vesna Lukanović, predsjednica Udruge Dren, koja je ujedno i pokretač istraživanja o drenu, dipl. agronom Dario Jemrić sa stručnom prezentacijom, te Željka i Pavle Egredžija - OPG E-kos, koji su prisutne upoznali sa osobnim iskustvima uzgoja i prerade drena u Kostreni", navode iz Udruge Zeleni Kastav.

Zeleni Kastav  3 -56192

U sklopu sajma, u tijeku je organizacija predavanja pod nazivom "Razlika između pojma "DOMAĆE" i "EKO" a koje će se održati u "Učionici u prirodi" koja se nalazi 30 metara spuštajući se od Fortice stepenicama prema školi, na dan sajma u vremenu od 10 do 12 sati. Predavanje će održati Borojević Milan - član Hrvatskog saveza ekoloških udruga , član Eko udruge Izvor Sisačko -moslavačke županije i ujedno predstavnik iste udruge u Hrvatskom savezu ekoloških udruga i ekološki uzgajivač od 2003. godine - OPG Borojević Milan, sudionik ovih sajmova sa ekološkim proizvodima lješnjaka, čijim uzgojem se bave.

Na subotnjem "Zelenom Kastvu" okupit će se 30 sudionika sa ponudom svojim poljoprivrednih gospodarstva i obrta, iz čega se izdvajaju prve ovosezonske maline iz Istre, te "lovranske črešnje“ iz Lovrana. Naravno, dolaze i predivne raznobojne kale iz Kostrene, te božuri iz Đurđevca.

Zeleni Kastav  2

U ponudi će biti blitve, salate, kelja, peršina, mlade kapule, kozjeg mlijeka i sireva, kravljeg mlijeka, sireva i jogurta, ovčjih sirev a, suhomesnatih prerađevina, ribljih i mednih delicija, povrće "organic forest" iz Lošinja, brašna, jaja, marmelada, povrtnih prerađevina, sirupa, sokova, lješnjaka u svim mogućim varijacijama, presadnica tikvica, krastavac, pomidora i voća, matičnog soka aronije, bezkvasnog kruha, jabučnog octa, kreativnih rukotvorina.

"Sa radošću najavljujemo da će sa nama biti i naši dragi DIP-ovci sa svojim radovima, molimo da ih obiđete i "udomite" neku sitnicu iz njihove ponude po principu predložene donacije - pokažimo empatiju", naglasili su iz Udruge.

Tijekom sajma, u 11 sati nastupiti će KUD "Zametski koren" pod vodstvom maestra Mance Emila - "100 godina glazbe za 100 sajmova zdravlja". Naime, ove godine slave 100 godina od osnivanja kulturno -umjetničkog društva . U 12 sati pridružit će se i glazbenici sastava "Kantridersi"; 100 je velika brojka i treba je obilježiti. Udruga umirovljenika Kastav priprema i iznenađenje - uručiti će sudionicima sajma prigodne rukotvorine koje su izrađivali na svojim radionicama.

Zeleni Kastav  1

"Od strane Grada Kastva na prošlom - 100. sajmu dobili smo na poklon baner sa logom Zelenog Kastva i predivan buket - bilo je jako emocionalno. Na subotnjem sajmu tijekom sajma peći ćemo palačinke koje će posjetitelji moći isprobavati, a pripremiti ćemo i degustaciju malih zalogaja proizvoda sudionika naših sajmova, kojima ćemo počastiti goste i posjetitelje. Veselimo se subotnjem druženju, zahvaljujemo svima na podršci malih uzgajivača i proizvođača - svi ste pozvani", poručili su iz Udruge.